Complexul Energetic Oltenia (CEO) a luat un credit sindicalizat de 193 milioane de euro de la BERD, BCR, BRD şi Unicredit pentru finanţarea unui proiect de până la 220 milioane de euro pentru retehnologizarea unui grup de producţie a electricităţii, informează Mediafax. Din cele 193 milioane euro, contribuţia BERD este de 130 milioane de euro.
Retehnologizarea grupului energetic de 330 MW va costa între 200 și 220 milioane de euro și va dura 40 de luni, a declarat joi directorul general al producătorului de energie, Laurenţiu Ciurel. Potrivit afirmațiilor sale, retehnologizarea va prelungi funcţionarea grupului energetic cu 30 de ani, asigurând totodată şi menţinerea cotei de piaţă a CEO.
La semnarea acordului, Ministrul delegat pentru Energie a indicat că nu există grup termoenergetic pe bază de cărbune care să nu aibă nevoie de retehnologizări. Modernizarea s-ar resimți în scăderea prețului energiei electrice, a mai spus acesta. În completare, James Hyslop, director în cadrul BERD, a afirmat citat de Mediafax că, odată modernizarea încheiată, grupul energetic va fi unul dintre cele mai moderne şi eficiente din sud-estul Europei, şi va reduce emisiile de carbon cu echivalentul a opririi a 70.000 de maşini pe an.
Premierul Victor Ponta a spus că acest proiect este „extrem de semnificativ” şi că România trebuie să păstreze un mix energetic echilibrat, pentru a fi independentă energetic.
Acordul de împrumut a fost semnat joi la Departamentul pentru Energie, acţionarul majoritar al CEO. Managerul privat al CEO, Laurenţiu Ciurel, a declarat anul trecut că producătorul de energie negociază cu BERD un credit de până la 160 milioane de euro, pentru modernizarea unui grup de producţie a energiei. Complexul Energetic Oltenia are un capital social de 1,27 miliarde de lei. Statul deţine prin Ministerul Economiei 77,17% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea deţine 21,53% din titluri.