Guvernul va majora accizele la carburanţi cu marje cuprinse între 16% și 21% începând cu luna ianuarie, spune Mediafax. Potrivit agenției, creșterile de accize se vor aplica pentru pentru benzina cu plumb şi fără plumb, motorină şi pentru petrolul folosit drept combustibil pentru motor.
Un proiect de ordonanță de urgență citat de Mediafax arată că după introducerea majorărilor intenționate, acciza la benzina cu plumb ar urma să ajungă de la 547 euro/tonă la 637,9 euro/tonă, respectiv de la 421,19 euro/1.000 litri la 491,19 euro/1.000 de litri. Acciza la benzina fără plumb va atinge nivelul de 557,91 euro/tonă de la 467 euro/tonă, respectiv de la 359,59 euro/1.000 litri la 429,59 euro/1.000 de litri.
Pentru motorină, acciza va fi crescută la 473,85 euro/tonă de la 391 euro/tonă la 473,85 euro/tonă, respectiv de la 330,39 euro/1.000 litri la 400,395 euro/1.000 de litri. Pentru petrolul lampant (kerosen) utilizat drept combustibil pentru motor, acciza va fi majorată de la 469,89 euro/tonă la 557,39 euro/tonă, respectiv de la 375,91 euro/1.000 litri la 445,91 euro/1.000 de litri.
Accizele energetice pe 2014, calculate la cursul euro din 1 octombrie 2012
Din accizele majorate, ori cele care vor fi introduse și indexate cu rata inflației, Guvernul estimează că poate aduce la bugetul de stat venituri suplimentare de 3,44 miliarde de lei (aproape 800 milioane de euro). Modalitatea de calcul a accizelor a fost modificată în urma discuțiilor avute de Guvern cu FMI, Banca Mondială (BM) și Comisia Europeană (CE).
Rezultatul discuțiilor este că se va alege dintre cursurile valutare ale euro ale anului precedent și anului anterior celui precedent la 1 octombrie cursul valutar cel mai mare. Ca exemplu, pentru 2014 pentru calculul accizei și impozitului pe țițeiul produs intern se vor compara cursurile euro din 1 octombrie 2012 și 1 octombrie 2013, și va fi ales cel mai mare dintre cele două.
Cum deja știm ambele cursuri, rezultă că pentru 2014 vor fi calculate accizele și impozitele folosindu-se cursul valutar publicat pe 1 octombrie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Proiectul de Ordonanță de Urgență destinat a amenda Codul Fiscal arată că Guvernul a convenit cu organizațiile internaționale ca „în situația în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, valoarea în lei a accizelor și a impozitului la țițeiul din producția internă, datorate bugetului de stat se determina […] pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, […] valoare care se actualizează cu media anuală a indicelui prețurilor de consum calculată în luna septembrie din anul precedent, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică, până la data de 15 octombrie.”
CE: Indexarea accizelor se poate face în funcţie de nivelul inflaţiei
Indexarea accizelor din energie cu rata inflației a fost invocată de unii analiști ca încălcând directiva europeană care stabilește modul de calcul al accizelor pentru țările care nu se află în zona euro, dar premierul și ministrul delegat pentru Buget sunt adepții introducerii sale.
Contactat de Mediafax pe această chestiune, un ofițer de presă pentru taxe și audit al Comisiei Europene a afirmat miercuri pentru agenția de știri că indexarea cu rata inflației se poate face în funcție de nivelul inflaţiei, cu condiţia respectării nivelului minim de taxare prevăzut de legislaţia europeană.
„O indexare automată ar fi, în general, în conformitate cu politica noastră. Directiva privind impozitarea produselor energetice şi electricităţii nu impune statelor membre indexarea taxelor în funcţie de inflaţie. Dacă doresc, o pot face, însă cu condiţia să se asigure că nivelul minim de taxare specificat în legislaţie este respectat”, a declarat ofițerul de presă pentru Mediafax.