Barilul de petrol de referință în Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a fost cotat, miercuri, la 29,71 dolari, coborând sub pragul de 30 de dolari pentru prima dată după 5 aprilie 2004, a anunțat organizația.
“Dolarul american puternic și îngrijorările referitoare la cererea și oferta abundentă pun presiuni pe prețul petrolului”, au explicat analiștii de la Commerzbank, scrie Agerpres.
Căderea abruptă a pieței financiare din China, cel mai mare consumator de petrol de pe mapamond, cuplată cu nivelul extrem de ridicat al depozitelor de țiței din SUA, trage cotația americană a petrolului către minimul ultimilor 12 ani, după o depreciere de 5,5% a nivelului de tranzacționare pe bursa americană.
Cotația WTI (West Texas Intermediate) se apropie de 30 de dolari, trend care va fi urmat și de etalonul pieței europene, cotația Brent. Analiștii UBS Group AG estimează o cotație Brent chiar mai mică de 30 de dolari pe baril.
Joi, barilul de țiței WTI cu livrare în februarie a ajuns la 32,84 dolari, nivel atins ultima data la finalul anului 2003. De luni până miercuri, cotația WTI mai pierduse 8,3%. Barilul Brent cu livrare în februarie s-a tranzacționat joi pe bursa din Londra și cu 32,16 dolari, cel mai mic nivel din 2004.
“Majoritatea lumii este probabil surprinsă de nivelul la care a ajuns petrolul. Însă el s-ar putea deprecia în continuare, ca urmare a nivelului la care au ajuns incertitudinile pe această piață”, a declarat directorul general al concernului petrolier Statoil pentru Bloomberg, preluat de profit.ro.
Investiţiile globale în petrol şi gaze naturale ar urma să coboare în acest an la 522 de miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani, după ce, în 2015, au înregistrat un declin de 22%, până la 595 de miliarde de dolari.