Acasă » Electricitate » Băsescu: acciza e inutilă, taxa pe stâlp va fi reformulată, ar aduce 1,5 mld. lei

Băsescu: acciza e inutilă, taxa pe stâlp va fi reformulată, ar aduce 1,5 mld. lei

12 martie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

Președintele Traian Băsescu a reiterat opinia potrivit căreia acciza suplimentară la combustibili este inutilă, întrucât o creștere economică de 3,5% obținută în anul precedent ar fi suficientă pentru a genera venituri la buget.

Băsescu consideră că există suficienți bani în buget și că românii ”trebuie informați” de inutilitatea noii accize.

În plus, taxa pe construcții speciale sau așa-zisa ”taxă pe stâlp” va trebui reformulată, guvernul prevăzând încasări de 400 de milioane de lei, când în realitate ele s-ar ridica la 1,5 miliarde de lei, a mai spus Băsescu.

Președintele susține că a retrimis la parlament legea certificatelor verzi întrucât trebuia notificată Comisia Europeană (CE), în lipsa unui aviz din partea Comisiei România riscând un nou infringement.

Procentul taxei pe stâlp poate fi schimbat

”Taxa pe stâlp a fost calculată inițial la un grad de colectare de 30%”, spune Valeriu Binig, director Energy Resources în cadrul Deloitte România. Întrucât ”vorbim de companii seriose”, și nu de evazioniști fiscali, nivelul colectării se va apropia mai degrabă de 100%, explică Binig. Iar în prezent un grup de lucru analizează schimbarea cifrei de taxare, în prezent de 1,5%, dar și baza de aplicare a taxei.

Grupul de lucru este format din Camera de Comerț Americană (AmCham), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) și membri ai ambasadelor, care poartă dialoguri la nivel ministerial.

”Mă surprinde lobby-ul din presă împotriva acestei taxe”, crede Dragoș Roșca, managing partner Delta Asset Invest.

El acuză lobby-ul făcut de presă împotriva introducerii taxei ”pe stâlp”, care ar reprezenta o readucere la normal a concurenței din piață, odată ce unii jucători plătesc deja impozite pe construcții și mijloace de transport convenționale, în timp ce alții sunt scutiți de impozit pe silozuri, depozite sau conducte.

Cert este un lucru: taxa pe stâlp va fi introdusă, cel mai probabil va produce efecte din 2015, însă în prezent s-ar putea schimba baza și inclusiv cuantumul ei, au spus mai mulți lideri din energie.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *