Acasă » Electricitate » BEI: Trei sferturi din români spun că războiul din Ucraina și prețurile mari la energie ar trebui să accelereze tranziția verde

BEI: Trei sferturi din români spun că războiul din Ucraina și prețurile mari la energie ar trebui să accelereze tranziția verde

27 octombrie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

După un an plin de provocări, în care invazia Rusiei în Ucraina a declanșat o criză energetică și o inflație accelerată în întreaga Europă, precum și o vară extremă marcată de valuri de căldură și secete record, românii au devenit și mai conștienți de impactul schimbărilor climatice și de urgența de a acționa.

Astfel, 73% consideră că invazia rusă în Ucraina și consecințele acesteia ar trebui să impulsioneze accelerarea tranziției verzi, iar 79% spun că, dacă nu ne reducem drastic consumul de energie și de bunuri în următorii ani, ne vom îndrepta spre o catastrofă globală.

Circa 69% sunt în favoarea unei impozitări masive a bunurilor și serviciilor foarte poluante, cum ar fi SUV-urile și transportul aerian, iar 64% sunt în favoarea unei indexări a prețurilor la energie în funcție de nivelul de consum pe gospodărie: cu cât se consumă mai mult, cu atât energia devine mai scumpă.

Acestea sunt câteva dintre rezultatele celui mai recent sondaj anual cu privire la climă efectuat în august 2022 și publicat astăzi de Banca Europeană de Investiții (BEI). BEI este instituția de creditare a Uniunii Europene și cel mai mare creditor multilateral din lume pentru proiectele de acțiuni climatice.

Conștientizarea și urgența schimbărilor climatice

Dacă anul trecut Covid-19 a fost considerată provocarea numărul unu cu care s-au confruntat românii, acum predomină preocupările legate de criza financiară, 62 % dintre aceștia menționând-o ca fiind principala lor preocupare – față de 45 % în restul UE. Între timp, 88 % dintre români spun că simt acum efectele schimbărilor climatice în viața lor de zi cu zi.

Pentru a rezolva criza energetică și climatică, 79 % consideră că, dacă nu reducem drastic consumul de energie și de bunuri în următorii ani, ne vom îndrepta spre o catastrofă globală. În același timp, 89 % consideră că guvernul este prea lent în luarea de măsuri și numai 37 % sunt de părere că România va reuși să își reducă substanțial emisiile de carbon până în 2030.

Războiul din Ucraina și tranziția verde

Majoritatea românilor (73 %) consideră că războiul din Ucraina și consecințele sale asupra prețului petrolului și al gazelor ar trebui să impulsioneze accelerarea tranziției verzi (+7 puncte procentuale față de media europeană de 66 %).

Când li s-a cerut să clasifice prioritățile acțiunilor, aproape jumătate dintre români se așteaptă ca guvernul lor să acorde prioritate dezvoltării energiilor din surse regenerabile (49 %) înainte de a se concentra pe diversificarea aprovizionării cu energie pentru a evita dependența excesivă de un singur furnizor (37 %).

Economiile de energie ocupă un loc mic în lista de priorități. O parte dintre români consideră că cetățenii și societățile trebuie să facă mai mult pentru a-și reduce propriul consum, dar mai puțin decât în alte părți ale Europei (14 % față de 19 %). Acest lucru se întâmplă mai ales în rândul generațiilor mai tinere (23 % în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani).

Combaterea schimbărilor climatice și a prețurilor ridicate la energie

Pentru a reduce consumul de energie, românii acordă prioritate unei impozitări masive a bunurilor și serviciilor foarte poluante, cum ar fi SUV-urile și transportul aerian (69 %). Aceștia susțin, de asemenea, indexarea prețurilor la energie în funcție de nivelul de consum pe gospodărie (64 %): cu cât se consumă mai mult, cu atât energia devine mai scumpă.

Dacă românii ar trebui să scadă temperatura în casele lor în această iarnă, doar 12 % dintre ei ar accepta să o limiteze la 19°C ( -16 puncte față de media UE de 28 %). Între timp, 26 % dintre români spun că deja nu își permit să își încălzească locuința în mod corespunzător.

În cele din urmă, în ceea ce privește abordarea prețurilor ridicate la energie, românii consideră că, pe termen scurt, guvernul ar trebui să plafoneze sau să reglementeze prețul gazului, petrolului și cărbunelui (39 %) sau să reducă taxele legate de energie (31%). Alte măsuri sunt mai puțin populare, cum ar fi încurajarea economiilor de energie prin campanii publice (17 %).

„Înaintea conferinței COP27 privind clima, rezultatele Sondajului BEI cu privire la climă din 2022 arată că românii sunt foarte conștienți de necesitatea de a reduce drastic consumul de energie, deoarece aceasta reduce poluarea aerului și a apei și conservă resursele naturale, fapt care, la rândul său, creează un mediu de viață mai sănătos pentru oameni. BEI susține de mulți ani programul de reabilitare termică pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale în sectoarele din București și am aprobat recent un program de extindere a acestui sprijin și la alte municipalități din România. Suntem pregătiți să ne folosim întreaga gamă de instrumente financiare și de consultanță pentru a sprijini România într-o tranziție energetică verde echitabilă care să nu lase pe nimeni pe dinafară”, a spus vicepreședintele BEI, Christian Kettel Thomsen.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *