Acasă » Interes general » Macroeconomie » Benedikt Fraitzl (European Energy): Sistemele de stocare a energiei fac sistemul energetic mai sigur și mai flexibil

Benedikt Fraitzl (European Energy): Sistemele de stocare a energiei fac sistemul energetic mai sigur și mai flexibil

6 decembrie 2024
Eolian
energynomics

„Sistemele de stocare a energiei fac sistemul energetic mai sigur, mai flexibil și reduc pierderile de energie, asigurând o aprovizionare stabilă cu energie pentru gospodării și pentru companii la nivel local”, afirmă Benedikt Fraitzl, director, șef interimar al departamentului de fuziuni și achiziții și finanțare de proiecte, European Energy. Într-un comunicat de presă, compania reia angajamentul European Energy pentru dezvoltarea stocării de energie, inclusiv în România. European Energy are în România 500 MW de proiecte de energie regenerabilă care au obținut deja autorizațiile pentru racordare la rețea și un total de 1,5 GW în curs de dezvoltare.

Pe măsură ce sursele regenerabile cresc variabilitatea producției intrate în rețea, reducerea producției atunci când vântul bate peste previziuni nu mai este soluția optimă, subliniază European Energy. Sistemele de stocare a energiei cu baterii oferă o soluție mult mai eficientă și mai sigură pentru stabilizarea rețelei.

În octombrie 2024, compania a instalat primul său proiect operațional de baterii în Danemarca și are acum în dezvoltare, la nivel global, proiecte de stocare a energiei care depășesc 6 GW. Acestea includ atât sisteme integrate – proiecte hibride cu parcuri solare și eoliene, cât și baterii de sine stătătoare.

“Ne concentrăm asupra proiectelor de stocare a energiei din baterii amplasate lângă producția de energie electrică. Modelele noastre financiare iau în considerare volatilitatea prețului energiei electrice, cadrul de reglementare, disponibilitatea rețelei, condițiile tehnologice și fluxurile de venituri”, explică Benedikt Fraitzl. Bateriile echilibrează rețeaua prin stocarea excesului de energie regenerabilă și introducerea acesteia în rețea sau direct în consum atunci când cererea crește. Acest lucru reduce dependența de importurile de combustibili fosili, sporește securitatea energetică națională și accelerează tranziția verde.

Dezvoltarea sistemelor de stocare cu baterii depinde de maturitatea pieței și de stabilitatea reglementărilor, apreciază reprezentanții European Energy. În unele țări, schimbările frecvente de reglementări și barierele de acces la rețea împiedică dezvoltarea proiectelor. În schimb, piețele precum Marea Britanie și Danemarca oferă un cadru stabil, permițând o construcție mai rapidă, o creștere a capacității de stocare pentru întreg sistemul și crescând încrederea investitorilor.

“Cea mai mare diferență între piețe este maturitatea reglementărilor. În unele țări încă ne luptăm pentru accesul la rețea, în timp ce în altele, precum Marea Britanie sau Danemarca, parcursul este clar”, spune Benedikt Fraitzl.

Capacitatea totală a proiectelor European Energy de energie regenerabilă aflate în diverse faze de construcție este de 1,1 GW în 9 țări, inclusiv Australia și SUA, în timp ce proiectele în curs de dezvoltare ajung la 66 GW, din care 20% se află în Europa.

Planul național integrat pentru energie și schimbări climatice (PNIESC) al României pentru 2021–2030, recent actualizat, și-a asumat ținte ambițioase, inclusiv construcția a 33,3 GW de capacitate solară fotovoltaică și 21,3 GW de capacitate eoliană până în 2050 și instalarea a 1.200 MW / 2.400 MWh de stocare cu baterii până în 2030 și 2 GW până în 2035.

“Vedem un potențial mare pentru sectorul energiei regenerabile din România, inclusiv pentru sistemele de stocare cu baterii, dar va trebui să așteptăm aprobarea finală a Planului” , spune Ioannis Kalapodas, șeful biroului din România al European Energy. „Sistemele de stocare a energiei cu baterii sunt esențiale pentru stabilizarea rețelelor energetice pe măsură ce sursele regenerabile cresc. Dezvoltarea lor în România, și nu numai, necesită nu doar progres tehnologic, ci și un sprijin prin reglementări consecvente pentru a asigura încrederea investitorilor și extinderea cu succes a proiectelor pe scară largă. Experiența European Energy ne poziționează drept jucător cheie în această tranziție”, adaugă el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *