Organismul independent de investigații al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a început cercetarea în cazul unui împrumut de restructurare în valoare de 200 de milioane EUR acordat în 2015 firmei energetice Elektroprivreda Srbije (EPS), cea mai mare companie energetică din Serbia, în urma unei plângeri din partea CEE Bankwatch Network și grupul de mediu sârb CEKOR.
Potrivit plângerii ONG-urilor, „deși investiția este la nivel corporativ (…) proiectul a provocat daune (…) din cauza eliberării de resurse (financiare –n.t.) pentru a permite companiei să își implementeze programul de cheltuieli pe termen lung care includ extinderea minei de lignit și construirea mai multor unități pe cărbune. ”
În 2015 BERD a acordat acest împrumut EPS după ce precipitații masive au inundat minele de cărbune și au deteriorat infrastructura companiei, în anul precedent. Împrumutul BERD a fost menit să ajute compania să depășească pagubele produse de inundații, însă un document al consiliului de administrație al BERD a stipulat că banii au fost meniți să asigure implementarea programului de cheltuieli pe termen lung pentru investiții – ceea ce înseamnă mai mult cărbune, potrivit europeanwesternbalkans.com.
Împrumutul pentru anul 2015 face parte dintr-o serie de credite pe care BERD le-a acordat EPS din 2001, în ciuda faptului că trustul urmărește în mod clar o strategie de extindere a producției de energie electrică pe bază de cărbune și că a fost subiectul a numeroase acuzații de corupție și încălcări ale legii care i-au afectat reputația.
Conform strategiei energetice a Serbiei din 2016, pe lângă prelungirea duratei de viață a instalațiilor existente de cărbune, EPS planifică mai multe centrale electrice de lignit noi: Kostolac B3, Nikola Tesla B3, Kolubara B și Stavalj. Deși este puțin probabil ca toate acestea să continue, EPS va acorda prioritate Kostolac B3 în programul de implementare a strategiei energetice și nu a anunțat în mod public nicio anulare a celorlalte proiecte.