Acasă » Interes general » Macroeconomie » BERD şi-a stabilit noile priorităţi de investiţii în România; fără sume şi proiecte concrete

BERD şi-a stabilit noile priorităţi de investiţii în România; fără sume şi proiecte concrete

6 octombrie 2015
Interes general
energynomics

Consiliul de Administraţie al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a aprobat noua strategie pentru România ce va ghida investiţiile băncii în ţară pentru următorii patru ani. Suma totală a investițiilor nu a fost încă decisă, dar se va plasa, cel mai probabil, în intervalul stabilit de sumele investite în ultima perioadă – între 400 și 600 de milioane anual.

Strategia ce vizează perioada 2015-2018, are la bază un bogat istoric de investiţii în România şi stabileşte trei priorităţi:

  • Extinderea accesului la finanţare prin stimularea creditării şi dezvoltarea pieţelor de capital;
  • Reducerea disparităţilor regionale şi stimularea incluziunii prin intermediul infrastructurii comercializate;
  • Creşterea competitivităţii sectorului privat.

Matteo Patrone, Directorul BERD pentru România, a declarat: „Ne propunem să stimulăm creşterea sectorului privat din România, prin extinderea accesului la finanţare, cu accent pe dezvoltarea pieţei de capital. Cu economia în revenire, condiţiile sunt potrivite pentru companii să îşi sporească competitivitatea prin structuri de finanţare echilibrate şi practici de management îmbunătăţite. BERD va lucra, de asemenea, la reducerea disparităţilor regionale prin finanţarea infrastructurii esenţiale care să promoveze incluziunea economică. Vom combina investiţiile cu sprijinul pentru reforme, îmbunătăţind totodată guvernanţa corporativă în întreprinderile de stat”.

BERD se va concentra pe proiecte de eficienţă energetică

Banca urmează să decidă cu privire la ce anume proiecte specifice mari va finanța – în special în sectoarele infrastructură și energie. În ceea ce priveşte sectorul energetic, BERD mută accentul de pe sectorul energiei regenerabile spre proiecte de eficiență energetică, inclusiv prin sprijinirea autorităților române în elaborarea și implementarea unor noi instrumente financiare la nivelul autorităţilor publice locale. Către energie va fi alocată, cel mai probabil, un sfert din totalul investițiilor planificate în intervalul 2015-2018.

BERD estimează că economia României va creşte cu aproximativ 3% în 2015 şi 3,2% în 2016, plasându-se printre țările cu cea mai mare creștere economică din sud-estul Europei.

Banca este un investitor instituţional de top în România, cu aproape 1,5 miliarde de euro investite în 75 de proiecte în perioada strategiei de ţară precedente. Până în prezent, Banca a investit în total peste 7 miliarde de euro în România şi a mobilizat mai mult de 14 miliarde de euro din alte surse de finanţare în toate sectoarele economiei ţării.

DESPRE BERD

BERD are acţionari 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale şi sprijină dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *