Unul dintre cei mai mari dezvoltatori de parcuri eoliene onshore și offshore din Europa, OX2 a lansat o cooperare cu firma globală de inginerie Bilfinger Tebodin în România.
Acordul prevede ca Bilfinger Tebodin să sprijine OX2 în fazele inițiale de inginerie pentru dezvoltarea unui parc eolian onshore în zona Galați din România.
Energia eoliană joacă un rol cheie în planurile Europei de reducere a dependenței de importurile de combustibili fosili și de decarbonizare până în 2050. Energia eoliană continuă să fie o sursă excelentă de energie regenerabilă în România, unde potențialul acesteia este printre cele mai ridicate din Europa de Sud-Est.
Compania OX2 este prezentă în România din 2021 și are în curs de dezvoltare un portofoliu de proiecte onshore de aproximativ 600 MW, pe care intenționează să-l crească în continuare în anii următori.
Bilfinger Tebodin în Romania sprijină OX2 din martie 2023, în faza inițială cu adaptarea contractelor pentru a se potrivi cu reglementările și standardele locale şi asigură suport pe partea de achiziții în ceea ce priveşte aspectele tehnice, inclusiv gestionarea listelor de întrebări și răspunsuri între OX2 și contractori și clarificând aspectele tehnice cu contractorii, atunci când este necesar.
„Echipele noastre sprijină operatorii de parcuri eoliene și investitorii de la ideea inițială până la planificare, prin evaluarea pieței şi a tehnologiilor disponibile, consultanță în planificarea investițiilor, efectuarea de studii de fezabilitate și realizarea de inginerie conceptuală, de bază și de detaliu în numele lor”, explică Vasile Macarov, PMC Business Unit Manager la Bilfinger Tebodin CEE în România. Bilfinger Tebodin CEE, parte a grupului Bilfinger, este o companie multidisciplinară de consultanță și inginerie cu peste 600 de specialiști în 6 țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv România. Experții Bilfinger Tebodin au susținut cu succes peste 50 de investiții în întreaga Europă concentrate pe producția de energie regenerabilă, inclusiv o serie de proiecte de parcuri eoliene pentru grupul energetic privat Polenergia în Polonia sau instalații fotovoltaice pentru mai mulți investitori din România.
„Sectorul energiei eoliene din România este în prezent dominat de parcuri eoliene onshore, în timp ce proiectele offshore sunt încă în faza de planificare (Marea Neagră). Este de așteptat ca segmentul onshore să-și continue dominația în anii următori. Din perspectivă legislativă, au fost anunțate planuri pentru a sprijini tot mai multe proiecte noi de energie eoliană offshore și pentru a ajuta investitorii să dezvolte zona de energie eoliană offshore în Marea Neagră. Se așteaptă ca acest lucru să creeze oportunități semnificative pentru piață în curând”, adaugă George Cursaru, Business Development Manager pentru Europa de Sud-Est la Bilfinger Tebodin CEE.
După umila mea părere, problema nu este că segmentul onshore domină segmentul offshore, sau invers. Problema este că legislația trebuie să înlesnească investițiile, iar momentan nu o prea face. A doua problemă, am menționat-o și cu alte ocazii, este că materialele și piesele acestor turbine, sunt elaborate respectiv executate în afara României. Este posibil ca nici montajul, respectiv mentenanța turbinelor să nu revină firmelor românești. Nu sunt contra venirii străinilor și colaborării cu ei, dar nu îmi amintesc să fi citit vreun articol în care sursa citată să facă referire la acest aspect și la tehnicienii români. Rețineți ce vă spun eu! Odată cu terminarea războiului din Ucraina, marii investitori în energii regenerabile vor da buzna acolo, din cel puțin două motive. 1. Ucraina are un teritoriu imens. 2. Este in interesul NATO ca între Rusia și vestul Europei, să fie o Ucraină independentă energetic.
Vremea discuțiilor a cam trecut. Este momentul acțiunii. Viitorul va fi electric, sau nu va fi deloc!