Lumea are nevoie de noi tehnologii energetice radicale pentru combaterea schimbărilor climatice. În 2016, un grup de miliardari – inclusiv Bill Gates, Jeff Bezos, Jack Ma, Mukesh Ambani și Richard Branson – au lansat Breakthrough Energy Ventures (BEV), care își propune să investească cel puțin 1 miliard de dolari în crearea acestor tehnologii.
Acum, 18 luni mai târziu, au fost dezvăluite primele două inițiative ale BEV: Form Energy și Quidnet Energy. Ambele companii dezvoltă noi tehnologii pentru stocarea energiei, dar au abordări complet diferite pentru a atinge acest obiectiv.
Modalitatea de atingere a obiectivelor climatice mondiale este simplă: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la zero în următoarele decenii. Dar tehnologiile energetice care ne pot ajuta să ajungem acolo tind să aibă nevoie de o mulțime de bani și de timpi lungi de desfășurare pentru a se dezvolta. De aceea, mulți investitori convenționali, care caută profituri mai rapide, au dat greș în încercarea de a investi în tehnologie curată, potrivit qz.com.
Investitorii BEV doresc să remedieze acest lucru. Fondul lor de 1 miliard de dolari reprezintă „capital de nvestiții pe termen lung”, care va fi investit numai în companii care lucrează la tehnologii capabile să reducă emisiile globale de carbon cu cel puțin 500 de milioane de tone pe an, chiar dacă acestea nu oferă rentabilitate investițională decât după 20 de ani.
Prima sarcină a BEV a fost de a strânge un grup de experți, inclusiv cadre universitare, antreprenori și specialiști din industrie. În 2017, acești experți au anunțat o listă a tehnologiilor energetice pe care cred că au fost atât subfinanțate, cât și extrem de promițătoare în ceea ce privește reducerea emisiilor: stocarea energiei, carburanții lichizi cu zero emisii, micro-rețele, materialele de construcție cu emisii reduse de carbon și energia geotermală.
Qz a văzut documente financiare care indică investiția BEV în două companii de stocare a energiei. Un purtător de cuvânt al BEV a confirmat investițiile și a declarat că societatea încearcă în mod activ să investească în alte companii.
Cea mai folosită formă de stocare a energiei este în prezent pompajul hidro. Tehnologia Quidnet utilizează apă pentru a stoca energie, dar fără a fi nevoie de râuri sau baraje. În schimb, el folosește excesul de energie electrică pentru a pompa apa în piatra de șisturi subterane găsită în puțuri noi săpate pentru acest scop sau în sondele abandonate de petrol și gaze. După ce apa umple golul, creează presiune. Când este nevoie de energie, presiunea este eliberată, iar apa care se scurge este folosită pentru a rula turbinele care generează din nou energie electrică.
Înainte de investiția BEV, Quidnet a strâns 1,5 milioane USD prin grupul Clean Energy Venture și Prime Coalition. În 2016, testele din Texas și Nevada au demonstrat că tehnologia poate funcționa. Apoi, va utiliza suma de 6.4 milioane USD cu ajutorul căreia va efectua noi experimente de teren.
De asemenea, Form Energy a obținut 11 milioane de dolari: 2 milioane de dolari din Fondul Engine al MIT și 9 milioane de dolari de la BEV, Prelude Ventures și alți investitori mici, pentru un nou tip de baterii. „Mulțumită bateriilor litiu-ion, stocarea energiei pentru mai puțin de o zi nu mai reprezintă o problemă”, spune Ted Wiley, CEO-ul Form. „Scopul nostru este de a găsi soluții pentru a stoca energie pentru săptămâni, luni și poate chiar în anotimpuri, la o fracțiune din costul tehnologiei actuale”.
Deși Form nu a dezvăluit detalii tehnice, Wiley spune că în prezent are cel puțin două tipuri de elemente chimice pe care crede că le-ar putea folosi ca să creeze baterii ieftine, capabile să stocheze cantități mari de energie pentru perioade lungi de timp. Una dintre candidate este o „baterie cu flux de sulf”, despre care a scris în detaliu publicația Joule în octombrie 2017.