Acasă » Regenerabile » Biodiesel: Importurile din Polonia presează marjele de profit ale producătorilor români

Biodiesel: Importurile din Polonia presează marjele de profit ale producătorilor români

30 mai 2017
Biomasă
energynomics

România a ajuns să importe aproape jumătate din biodieselul consumat anul trecut, deşi, în teorie, importurile nu ar putea fi competitive ca preţ cu producţia locală. De vină ar fi o serie de operatori din Polonia care vând la export, via Bulgaria, biodiesel pe care îl raportează ca amestecat cu carburanţi, profitând de o portiţă în legislaţia poloneză.

Producătorii de biodiesel din România, cu afaceri de 600 milioane euro pe an şi peste 700 de angajaţi, avertizează că fabricile locale funcţionează deja la doar 60-70% capacitate.

„Organizația noastră este profund preocupată de situația companiilor membre care acționează în România și de cea a furnizorilor noștri de bună credință, fermierii români, care au cu toții de suferit de pe urma unor practici incorecte din partea unor parteneri din Bulgaria, care exploatează lipsurile legislației poloneze în domeniu.

Ne concentrăm în discuțiile cu autoritățile române cu privire la această situație injustă, care necesită atât o soluție europeană urgentă, cât și una pe termen mediu”, a declarat Raffaello Garofalo, secretarul general al Bordului European pentru Biodiesel (EBB – European Biodiesel Board), organizaţia patronală care reprezintă producătorii de biodiesel la nivelul UE, citat de economica.net.

Potrivit grupului de lobby, producătorii de biodiesel din România asigură aproximativ o treime din cererea de rapiţă, iar majoritatea afacerilor sunt desfăşurate în mediul rural.

Bulgaria importă mai mult biodiesel decât consumă, cantităţile suplimentare fiind revândute apoi către ţările vecine – România, Ungaria, Grecia. Exporturile suspecte vin din Polonia, unde operatorii vând marfa la preţuri „inechitabil de mici”, reducere posibilă din cauza unor operatori care exportă biodiesel pe care l-au declarat oficial ca fiind amestecat cu carburanţii în ţară. Legislaţia europeană obligă operatorii de transporturi să încorporeze 10% energie regenerabilă.

Situaţia este mai veche, însă fluxurile comerciale au crescut semnificativ ca volum şi valoare de la începutul anului trecut, odată cu ieftinirea carburanţilor.

„Cu toate acestea, ceea ce surprinde cu adevărat este faptul că nu există niciun raționament economic în spatele acestei scheme de import/export: livrarea produselor din Polonia în România nu este competitivă din punct de vedere al costurilor, în comparație cu consumul din producția locală”, precizează reprezentanţii EBB.

În prezent, apoape 95% din biodieselul produs în România este creat din uleiul de rapiță și provine din rapița cultivată de fermierii români. În plus, în producția de biodiesel intră mai mult de o treime din cultura de rapiță care se cultivă aici.

Producătorii de biodiesel prezintă şi o listă de probleme create de importurile suspecte din Polonia, pe filiera Bulgaria, pe care o redăm integral:

În ceea ce privește producția agricolă și industrială:

  • Producția românească de rapiță a fost mai degrabă vândută către export ca materie primă, cu valoare mică pentru economia românească, în loc să fie transformată în produse finite precum biodiesel sau hrana pentru animale, cu o valoare adăugată mare pentru țară.
  • Rentabilitatea generală a producătorilor locali de biodiesel a fost afectată de o scădere a veniturilor, datorită faptului că instalațiile de biodiesel funcționează doar la o capacitate de 60-70%, la care se mai adaugă o scădere a producției marginale, din cauză că producătorii români sunt nevoiți să vândă biodiesel-ul la prețuri mai mici decât în mod normal, pentru a fi competitivi cu importurile poloneze neloiale, fiind astfel în imposibilitatea de a acoperi costurile totale de producție.

În ceea ce privește ocuparea forței de muncă:

  • În condițiile în care produsul polonez continuă să afecteze piața românească, fabricile de biodiesel vor fi forțate să-și reducă activitatea și chiar să se închidă, în cele din urmă, afectând în mare măsură comunitățile locale – locuri de muncă pierdute, scădere a veniturilor, atât pentru populație, cât și pentru autoritățile locale.

În ceea ce privește independența energetică și a furajelor din România:

  • În ciuda incapacității de a produce la nivel local, România importă materii regenerabile din țările vecine: în 2016, biodiesel-ul importat a reprezentat aproximativ 45% din cota de piață a României. Aceste importuri în creștere subminează independența energetică și economia țării;
  • Suplimentar, declinul producției de rapiță amenință de asemenea independența României față de importul de furaje din afara Europei;
  • Competiția și regulile interne ale piețelor europene sunt de asemenea contestate:
  • Pentru a se îndeplini obiectivele de bază stabilite prin Directiva UE, materia este folosită în mod fraudulos de două ori (în Polonia și în alte țări din UE), ceea ce le oferă un avantaj corespunzător piețelor neloiale.

Anual, toate instalațiile de presare din România, combinate, procesează mai mult de 1 milion de tone de semințe oleaginoase și produc mai mult de 150 mii tone de biodiesel, generând o cifră de afaceri de 600 milioane de euro și asigurând un loc de muncă pentru peste 700 de angajați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *