Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere la 3,5%, de la 3,6%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an, a anunțat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Inflația a început să scadă, dar rămân presiuni inflaționiste în economie, a precizat guvernatorul, la conferința de prezentare a Raportului asupra inflației.
„Rămân presiuni inflaționiste în economie. Nu jubilăm și nici nu spunem că s-a câștigat războiul. S-a câștigat o bătălie până în prezent. Inflația vine în jos. Avem costuri de producție semnificativ mai mari. […] Avem creșteri de costuri la energie, semnificative și cu costurile unitare cu forța de muncă. În timp, ele pot să fie digerate de către economie și de către societate, dar Banca Națională este obligată să tragă un semnal de alarmă. Aici e vorba de echilibrele fundamentale, nu de echilibre conjuncturale și trebuie să fim foarte atenți pentru a le păstra”, a spus Isărescu, citat de Agerpres.
Ca să nu se transfere în creșteri de prețuri, aceste presiuni trebuie să fie contrabalansate de productivitate, a continuat guvernatorul „Nu există în România scăderi de productivitate până în prezent, dar atenție mare ca ele, creșterile de productivitate, să fie cel puțin egale, dacă nu chiar mai mari decât creșterile de costuri sau costuri exogene, cum ar veni, pentru ca să ajungă la un echilibru.”
„Creșterea economică nu mai e de 7%, se duce undeva spre 4%”, a mai spus Isărescu. Șeful băncii centrale a subliniat că se observă o tendință de temperare a creșterilor salariale, cu excepția sectorului public.