Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât miercuri menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, informează banca centrală.
Ultima majorare a dobânzii cheie a avut loc la începutul acestui an, în luna ianuarie, când banca centrală a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an, anterior.
Conform comunicatului de presă al băncii centrale, rata anuală a inflației a scăzut semnificativ în luna martie 2023, coborând la 14,53%, de la 15,52% în februarie, în principal pe fondul diminuării prețului combustibililor față de aceeaşi perioadă a anului trecut.
BNR menționează că, pe ansamblul primelor trei luni ale anului, rata anuală a inflației s-a redus astfel considerabil (de la 16,37% în decembrie 2022), înregistrând prima scădere din ultimele 9 trimestre, aşa cum s-a anticipat. Scăderea a fost determinată în principal de descreşterea amplă a dinamicilor prețurilor combustibililor şi energiei electrice, sub influența unor efecte de bază consistente şi a modificării începând cu 1 ianuarie 2023 a caracteristicilor schemei de plafonare şi compensare a prețurilor la energie, potrvit Agerpres.
Rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC – indicator al inflației pentru statele membre UE) a scăzut la 12,1% în martie 2023, de la 14,1% în decembrie 2022. Rata medie anuală a inflației IPC şi cea calculată pe baza IAPC au continuat însă să se mărească în trimestrul I 2023, până la 15,3% şi 13,2% în martie, de la 13,8%, respectiv 12,0% în decembrie 2022, rămânând totuşi la valori inferioare celor prevalente în regiune şi în Țările Baltice.