Acasă » Interes general » Macroeconomie » BNR reduce dobânda cheie și ratele RMO pentru a impusiona creditarea

BNR reduce dobânda cheie și ratele RMO pentru a impusiona creditarea

8 ianuarie 2014
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Andrei Rădulescu

În cadrul primei şedinţe de politică monetară din acest an Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a redus dobânda de referinţă cu 25 de puncte de bază la 3,75% – un nou nivel minim istoric. Totodată, BNR a redus ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în RON şi valută ale instituţiilor de credit cu 3 puncte procentuale la 12%, respectiv cu 2 puncte procentuale la 18%. Ambele decizii au fost foarte aproape de estimările proprii, singura diferenţă fiind ritmul de reducere a ratei rezervelor minime obligatorii la lei; mă aşteptăm la o diminuare cu 2,5 puncte procentuale, la 12,5%.

Practic, Banca Centrală a continuat ciclul de reducere a dobânzii de referinţă, iniţiat în iulie 2013 (undershooting, după părerea mea), decizie determinată de nivelul redus al presiunilor inflaţioniste (fiind în creştere percepţia cu privire la riscul deflaţiei), dar şi de climatul dificil din sfera creditării şi a investiţiilor. Decizia va contribui la refacerea potenţialului economic puternic afectat negativ de incidenţa valurilor Marii Recesiuni.

Totodată, deciziile de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale insituţiilor de credit au fost susţinute de ameliorarea stabilităţii macro-financiare şi de persistenţa blocajului în sectorul bancar intern. De fapt, BNR a semnalat debutul procesului de reducere graduală a ratelor rezervelor minime obligatorii, în convergenţa către nivelurile din Zona Euro. Normalizarea ratelor rezervelor minime obligatorii ar putea determina accelerarea vitezei de circulaţie a banilor, contribuind la amelioarea climatului din sfera creditării (în special, finanţarea pe termen mediu şi lung), cu implicaţii pozitive pentru evoluţia formării brute de capital fix în trimestrele următoare.

În scenariul central, mă aştept că BNR să continue să reducă ratele rezervelor minime obligatorii la şedinţele de politică monetară din acest an (cel puţin până la jumătatea anului), păstrând, deocamdată, cadenţa: 3 puncte procentuale pentru lei şi 2 puncte procentuale pentru valută. Cu toate acestea, în opinia mea, nu există un calendar prestabilit pentru normalizarea ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută, ci mai degrabă ne aşteptăm că BNR să-şi adapteze deciziile în funcţie de modul în care băncile vor canaliza sumele eliberate.

Pe de altă parte, în opinia mea, ciclul de reducere a dobânzii de referinţă este aproape de final. Comunicatul de Presă detaliat precum şi Conferinţă de Presă a Guvernatorului Isărescu (cu începere de la orele 16) vor transmite noi mesaje importante cu privire la perspectiva politicii monetare din România pe termen scurt şi mediu.

Senior Investment Analyst la SSIF Broker, Andrei Rădulescu este post-doctorand pe Programul Cercetătorilor de Elită în Economie și are experiență în analiza macroeconomică și financiară fundamentală la instituții de top din Portugalia (Banca Portugheză de Investiții, Fondul de Pensii al Portugaliei) și România (SSIF BRoker și Avantgarde Finance).

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *