Acasă » Interes general » BNS solicită Executivului măsuri concrete în privința securității energetice a României

BNS solicită Executivului măsuri concrete în privința securității energetice a României

13 martie 2022
Interes general
energynomics

Blocul Naţional Sindical (BNS) solicită Executivului convocarea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, având ca obiectiv constituirea unor grupuri de lucru care să elaboreze în regim de urgenţă planuri de măsuri concrete în privinţa securităţii energetice a României, securităţii alimentare, revitalizării industriei naţionale de apărare şi sprijin pentru a compensa efectele economice şi sociale ale războiului, iar în acest sens Biroul Executiv al BNS a hotărât joi organizarea unui marş şi a unui miting pe 6 aprilie.

„Mediul economic şi social din România resimte din ce în ce mai consistent efectele războiului din imediata noastră vecinătate. Devin din ce în ce mai vizibile legături economice cu Rusia sau Ucraina necunoscute publicului larg până în prezent şi uneori chiar de autorităţi, mai ales că acest război nu este doar unul convenţional, el deplasându-se din zona pur militară în zona profund economică! În ultima perioadă, instituţiile europene au asumat numeroase decizii ca măsuri sancţionatorii faţă de Rusia în domeniul energetic, cât şi în domeniul financiar bancar, cu repercusiuni greu de cuantificat în viitorul apropiat! Efectele războiului din Ucraina nu sunt vizibile doar sub forma fluxurilor masive de refugiaţi ce caută adăpost. Pierderea pieţelor de desfacere sau a celor de aprovizionare afectează deja mediul economic, dar şi locurile de muncă ale românilor. În acelaşi timp, în dimensiunea umană războiul creează deja comportamente sociale neaşteptate”, afirmă BNS, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României.

Potrivit sindicaliştilor, în această perioadă singurele instituţii care funcţionează cu adevărat sunt „Ministerul Facebook” şi „Ministerul Tik-Tok”, „care distribuie nestingherite zvonuri, mistifică adevăruri, manipulează mase din ce în ce mari de oameni.

Consecinţele au fost retragerile masive de numerar din bancomate, cozile imense la birourile de emitere a paşapoartelor, un apetit neobişnuit de a achiziţiona proprietăţi în afara ţării, departe de zona de război, dar şi cozile „imense şi isterice” din benzinării.

„Am atras atenţia preşedintelui României, dar şi prim ministrului, că ne vom confrunta cu astfel de situaţii, dar s-a preferat aşteptarea şi pentru moment non-acţiunea. Guvernul s-a rezumat la a se ralia demersurilor autorităţilor europene sau internaţionale, făcând abstracţie de faptul că plasarea României în imediata vecinătate a războiului va produce efecte mult mai consistente şi mai nuanţate! Azi ne simţim abandonaţi de Guvernul ţării noastre! Traversăm o perioadă tulbure şi constatăm că nu avem mecanisme pentru a ne proteja de comportamentele speculative”, spune BNS, conform Agerpres.

În opinia Blocului Sindical, zilele acestea suntem martorii unei alinieri forţate a preţurilor din România, în special la produsele de bază, la nivelul preţurilor europene. Doar că veniturile românilor sunt cu mult mai mici faţă de cele din statele membre pentru că „am făcut un obiectiv de ţară din forţa de muncă slab plătită!”

„..Din partea Guvernului României aşteptăm o abordare complexă a problemelor cu care ne confruntăm. Avem nevoie de o abordare strategică orientată atât economic, cât şi social şi de o voce clară la nivel european pentru a susţine cauza Românei şi a cetăţenilor ei”, se menţionează în comunicat.

Abordarea strategică pe care BNS o propune Guvernului trebuie să vizeze cel puţin 4 piloni: securitatea energetică a României, securitatea alimentară, revitalizarea industriei naţionale de apărare şi acordarea de sprijin pentru compensarea efectelor economice şi sociale ale războiului.

În ceea ce priveşte securitatea energetică a României, potrivit BNS, se impune în regim de urgenţă identificarea de soluţii pentru a elimina dependenţa de resursele energetice importate din Rusia, în condiţiile în care accesul la aceste resurse nu mai este posibil.

De asemenea, România trebuie să aibă în vedere că liberalizarea pieţei energiei electrice şi celei a gazelor naturale a condus la o puternică interconectare a pieţelor de produse energetice din România (energie electrică, gaze şi combustibil) cu cele europene, cu efecte în special în ceea ce priveşte creşterea preţurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *