Acasă » Electricitate » Bogdan Badea, Energy Strategy Summit: Avem nevoie de coerență în actul decizional și corelare legislativă; am putea construi o nouă centrală pe Dunăre

Bogdan Badea, Energy Strategy Summit: Avem nevoie de coerență în actul decizional și corelare legislativă; am putea construi o nouă centrală pe Dunăre

1 iulie 2020
Electricitate
Bogdan Tudorache

Hidroelectrica ar putea investi în construcția unei noi centrale pe Dunăre, iar în perioada următoare va fi efectuat studiul de fezabilitate a proiectului, însă investitorii au nevoie de corelare legislativă și coerență în actul decizional pentru a susține în timp util investițiile, a declarat președintele Directoratului companiei, Bogdan Badea, în cadrul Energy Strategy Summit.

”Este nevoie să ne aliniem politicile cu cele europene și să ne corelăm cu politicile de mediu. Ne luptăm cu un sistem birocratic pe care nu-l mai înțelegem în acest moment, întrucât investim 100% în energie verde”, a spus Badea, care a blamat blocarea centralei de la Târgu-Jiu în instanță, în contextul în care România importă energie.

”Ne-am propus să continuăm investițiile, dar, dacă nu se va face ceva pe termen scurt privind alinierea politicilor publice, …fără această corelare legislativă și coerență în actul decizional nu vom putea să ne mișcăm atât de repede precum dorim”, a mai spus el.

Noul proiect de pe Dunăre rămâne unul din obiectivele primordiale al Hidroelectrica, fără a fi menționat, însă, amplasamentul proiectului.

”Am făcut o analiză, am reanalizat potențialul României…Considerăm că o nouă aliniere a prevederilor de mediu este în spiritul Green Deal. Am analizat care din zonele României mai sunt pretabile pentru astfel de proiecte. Sincer, un proiect extrem de ambiţios, pe care eu mi-l doresc foarte mult, este proiectul de realizare a unei noi centrale pe Dunăre. Au fost multe discuţii de-a lungul timpului, s-a vorbit nu acum multă vreme de celebra investiţie Turnu Măgurele-Nicopole, dar întotdeauna pentru o investiţie este nevoie de acordul ambilor parteneri. Am constatat că lucrurile n-au mers aşa cum ne doream şi ca atare am încercat să valorificăm potenţialul hidroenergetic exclusiv românesc. Am plecat de la niște analize mai vechi și sper ca în foarte scurt timp să dăm drumul la un studiu de fezabilitate detaliat, care să țină cont de toate modificările legislative, astfel încât acest proiect pe Dunăre, pe care v-am spus că mi-l doresc extrem de mult şi care cred că va aduce României un aport semnificativ – pentru că nu mai sunt multe zone pe care le putem amenaja din punctul de vedere al potenţialului hidro – să fie un proiect fezabil şi, în măsura în care vom avea şi sprijinul autorităţilor, acesta să fie unul dintre principalele proiecte de tranziţie către o energie mai curată în România”, a spus Badea.

Energy Strategy Summit 2020 a fost organizat de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri AON România, BCR, Hidroelectrica, MET România Energy, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Transgaz, Hewlett Packard Enterprise, Chimcomplex, Keep IT Mobile, OCNI, IBM, Google, Greencells, Siemens, ROPEPCA, Elecrica Serv, Transelectrica. 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *