Acum un an ne-am întâlnit aici la Spring Cocktail în condiții de izolare și restricții și credeam că este cel mai rău lucru care ni s-ar putea întâmpla, a spus Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, la cea de-a 9-a ediție a Spring Cocktail, organizată de Energynomics. “Acum, suntem într-o criză mult mai complicată, una foarte neplăcută, dar o criză generatoare de oportunități, cu siguranță”, a spus el, referindu-se apoi la oportunităților pe care le aduce această criză.
Deja, pandemia a accelerat digitalizarea, iar acesta este un lucru foarte bun, a spus Bogdan Badea. “Cu doar câțiva ani în urmă, să cumpărăm laptopuri și software pentru angajații noștri părea un fel de lux, dar când am fost loviți de pandemie, ne-am dat seama că trebuie să investim mult și rapid în digitalizare, în munca de la distanță și în comunicare. Cu mult efort, am reușit să facem asta – am avut în izolare oameni din centralele hidroelectrice și au fost multe probleme de logistică cu care ne-am confruntat.”
„Privind înapoi la ultimele 12 luni, vedem că România – și Europa în ansamblu, pentru că suntem atât de mult interconectați – depind prea mult de gazele naturale ale Rusiei”, a mai spus Bogdan Badea. Am realizat totodată, că Pactul Verde pe care l-am adoptat scoate la iveală „un decalaj uriaș între realitățile românești și obiectivele pe care ni le-am asumat. Cred că este un moment al adevărului în care trebuie să luăm măsuri concrete, nu doar pentru a promite investiții viitoare, ci și pentru a le realiza cu adevărat”, a spus el.
Unul dintre aspectele cheie în acest sens este legislația. “Trebuie să clarificăm legislația, trebuie să fie mai simplă, să eliminăm etapele birocratice care ne întârzie în finalizarea unor investiții în centralele noastre. Ne bucurăm foarte mult că Parlamentul tocmai a început să înțeleagă unde sunt unele dintre cele mai mari probleme pentru investițiile în hidrocentrale. Hidroelectrica are multe investiții în diverse stadii de dezvoltare și nu vorbim de eforturile unei singure companii. Vorbim despre poporul român, despre centrale electrice construite de sute de mii de oameni, de orașe întregi dezvoltate în jurul fiecărei construcții! Asemenea obiective de investiții trebuie finalizate pentru a pune în aplicare o strategie pragmatică foarte concretă și dinamică prin care să valorificăm resursele pe care le avem”, a pledat Bogdan Badea.
În opinia sa, ne aflăm într-un moment în care înțelegem cu toți că este posibil să nu avem suficientă energie electrică pentru a ne acoperi nevoile zilnice, de la privitul la televizor, la conversațiile pe forumuri sau încărcarea mașinilor electronice. “Este o realitate cu care, din păcate, ucrainenii se confruntă chiar acum și aceasta trebuie să ne oblige să întreprindem acțiuni concrete. Avem resurse, trebuie ca în anumite locuri să schimbăm legislația și arhitectura pieței de energie electrică pentru a putea echilibra cumva situația, inclusiv prețurile foarte mari pe care le vedem în prezent. Noi nu suntem mulțumiți de aceste prețuri mari, pentru că situațiile extreme conduc la măsuri extreme, iar noi suntem foarte mulțumiți de o piață liberă, neafectată de intervenția administrativă, în care fiecare companie să își poată arăta valoarea și să contribuie la bunăstarea țării și a sectorului energetic”, a mai spus directorul general a Hidroelectrica.
Pentru al 9-lea an la rând, Energynomics a organizat Spring Cocktail, un eveniment original dedicat schimbului de idei despre industria energetică românească. Ediția din acest an s-a bucurat de sprijinul partenerilor noștri, printre care Dacia, Hidroelectrica, OMV Petrom, Renault, Powertis, Renomia Gallagher, Transgaz. Centru Român al Energiei a fost partenerul strategic al Spring Cocktail 2022.