Anul 2020 a fost unul plin de provocări pentru Hidroelectrica, una din companiile responsabile pentru asigurarea securității energetice în România, a spus Bogdan Badea, CEO Hidroelectrica, la cea de-a opta ediție anuală a Spring Cocktail, un eveniment organizat de Energynomics.
”Am luat măsuri rapide pentru asigurarea condițiilor necesare în principalele unități pe care le operăm și am izolat personalul. Nu a fost o sarcină ușoară, dar am reușit să o ducem la îndeplinire. A trebuit să ne asigurăm că schimburile de ture sunt realizate fără a ne pune în pericol colegii, așa încât să garantăm siguranța în alimentare”, a spus Badea.
Un alt obstacol indus de criză a fost scăderea prețului electricității, pe măsură ce multe companii și-au închis porțile, iar cererea a scăzut. ”Veniturile nu s-au cifrat la volumul așteptat de noi, iar primele 6 luni ale anului au fost secetoase, comparativ cu anii anteriori. În acest context, sunt foarte fericit că la finalul anului am reușit să terminăm cu rezultate financiare bune, față de ce era estimat în buget înainte de criză. A fost un test important pentru noi, în ceea ce privește rezistența, și am trecut acest test. În același timp, ne-am dublat investițiile în modernizare – o realizare pentru noi având în vedere contextul și relațiile cu contractorii noștri, afectați de criză, de asemenea”, a mai adăugat Badea.
Tot anul trecut Hidroelectrica a reușit să se diversifice, realizând una din cele mai importante tranzacții M&A a anului – achiziția proiectelor eoliene administrate de Steag. ”Am reușit să facem prima achiziție – primul parc eolian de 108 MW, Crucea, o tranzacție semnată anul trecut și care a primit toate aprobările în urmă cu câteva săptămâni. Următorul proiect este să fuzionăm firmele și să le operăm împreună cu unitățile hidro. Nu ne vom opri aici, vom efectua și alte investiții în noi capacități – păstrând eticheta verde – vom investi doar în proiecte regenerabile. Suntem gata să investim în eolianul offshore și așteptăm să fie gata legislația de profil cât mai repede posibil. Hidroelectrica va fi cu siguranță parte a proiectului ce va fi dezvoltat la Marea Neagră și sper ca întreg potențialul Mării Negre să constituie o prioritate pentru România, nu doar potențialul eolian ci și cel gazier”, a adăugat el.
Acordul Ecologic afectează întreg sectorul energetic european, iar capacitățile vechi vor fi înlocuite cu unele regenerabile.
În același timp, Hidroelectrica se pregătește pentru procesul de listare, pe măsură ce Parlamentul aprobă legislația necesară. ”Toate prioritățile noastre, toate investițiile au nevoie de foarte mult capital. Hidroelectrica este o companie mare, dar dacă vrea să atingă obiectivele mari, are nevoie de mai mult capital, de partenerii potriviți și trebuie să ne folosim potențialul pentru a fi nu doar un jucător important național, ci și unul regional”.
Conferința “Spring Cocktail 2021” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri AON România, Automobile Bavaria, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, ING Bank România, OMV Petrom, PeWeTe, Photomate, Siemens.
S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a urmări prezentările aproape 250 de persoane.