Acasă » Petrol și Gaze » Bogdan Chirițoiu: BRM este singura platformă unde se realizează tranzacții cu gaze naturale

Bogdan Chirițoiu: BRM este singura platformă unde se realizează tranzacții cu gaze naturale

19 mai 2017
Consumatori
energynomics

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu a afirmat că Bursa Română de Mărfuri (BRM) este momentan singura platformă unde se realizează tranzacţii cu gaze naturale, iar eliminarea ei din piaţă nu este oportună, potrivit unor declaraţii de presă.

El a fost întrebat care este punctul de vedere al Consiliului Concurenţei privind amendamentul votat marţi în Comisia de industrii din Camera Deputaţilor, potrivit căruia singura bursă licenţiată pentru tranzacţia de gaze naturale va fi OPCOM.

”Punctul nostru de vedere, similar cu al ANRE (Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie – n.r.), este în esenţă de a menţine ordonanţa şi inclusiv de a menţine două platforme de tranzacţionare, având în vedere faptul că BRM tranzacţionează deja gaze şi atunci dacă nu suntem mulţumiţi de modul cum funcţionează BRM poate că varianta ar fi mai degrabă să îi punem anumite condiţii, să fie mai bine reglementat, dar nu ştiu dacă e o soluţie optimă să eliminăm un actor care e deja prezent pe piaţă”, a explicat Bogdan Chiriţoiu. El a subliniat că situaţia este diferită faţă de sectorul energiei electrice, unde a fost posibilă licenţierea unei singure burse.

”În altă ordine de idei, noi am fost de acord la electricitate să fie numai OPCOM, dar acolo BRM nu începuse deja. Deci nu a fost vorba că l-am exclus, ci nu l-am lăsat să intre de frică că s-ar putea împărţi lichiditatea în piaţă. Am zis că temporar e bine să ai o singură bursă pentru a avea mai mult volum acolo şi un semnal de preţ. Atunci ni s-a părut riscant să meargă pe ideea de a elimina BRM şi a muta tranzacţiile pe OPCOM, unde nu ne putem da seama că se pot desfăşura în condiţii bune, a declarat oficialul Consiliului Concurenţei.

Potrivit reprezentantului Consiliului Concurenței, ”dacă piaţa nu va funcţiona bine în urma acestei decizii, populaţia nu va fi afectată direct de acest lucru, ci mai degrabă consumatorii industriali de gaze. Reamintim că preţul pentru consumatorii casnici va fi reglementat de ANRE până în anul 2021”

Comisia pentru Industrii și Servicii a finalizat marți, 16 mai, raportul privind Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 64/2016 (emisă de Guvernul Cioloș) menită să modifice şi completeze Legea energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012,  iar printre prevederi se numără şi existenţa unui operator unic pe piaţa angro de gaze naturale şi de energie electrică, OPCOM, pe modelul vest-european, pentru a putea creşte lichiditatea pieţei.

Potrivit reprezentanţilor Comisiei, scopul tuturor modificărilor este de a crea cadrul legislativ pentru tranzacţionarea transparentă, nediscriminatorie şi în regim concurenţial a gazelor naturale.

Bursa Română de Mărfuri (BRM) a remis miercuri, 17 mai, un comunicat în care își exprimă “consternarea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/2016 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, în Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *