Energia rămâne un domeniu în atenția Consiliului Concurenţei și în 2015, a anunțat preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, la lansarea raportului de activitate pe anul precedent: „Față de energie avem o preocupare, pentru că este un domeniu intens reglementat și predispus la oligopoluri”. Nu vor mai fi sancţiuni de nivelul celor de anii trecuți, dar în lunile următoare ar trebui să se încheie procesele intentate de șase companii de distribuție, amendate în 2011, pentru înțelegere ilegală de a limita sau controla producția sau comercializarea unui produs prin retragerea de pe piață a sortimentului de benzină cu aditivi metalici.
Amenda de circa 200 de milioane de euro – cea mai mare decisă de Consiliu – a fost deja încasată, deși este așteptată încă o decizie finală din partea instanței supreme. OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Petroleum și Lukoil Romania au contestat amenzile. Potrivit lui Chirițoiu, Consiliul a câștigat cinci procese la Curtea de Apel, dar urmează confruntările finale la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Față de energie avem o preocupare, pentru că este un domeniu intens reglementat și predispus la oligopoluri
Între prioritățile Consiliului pentru 2015 se află și actualizarea legislației privind ajutorul de stat pentru a prelua integrat prevederile directivei europene. Elementul central este aici transferul deciziei privind acordarea de ajutoare la nivel național, înainte de verificarea la nivelul Comisiei. Sunt vizate în principal cinci companii aflate de ani buni în mari dificultăți financiare, două dintre ele cu rol important în energie: Oltchim, CFR Călători, CFR Marfă, Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara.
„Trebuie să găsim soluții cu Guvernul și Comisia Europeană pentru reviabilizarea și salvarea acestor companii”, a explicat Chirițoiu, susținut în această abordare atât de premierul Victor Ponta, cât și de Gert-Jan Koopman, director general adjunct la Departamentul Ajutor de Stat, DG Concurență, Comisia Europeană.
Potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Energiei, guvernul vrea să acorde Complexului Energetic Hunedoara un ajutor de stat individual sub forma unui împrumut pe șase luni de aproape 100 de milioane lei, bani proveniți din privatizări, și obligă producătorul de cărbune și energie să-și separe legal activitățile şi să aplice un program de restructurare. În nota de fundamentare a proiectului se precizează că acest ajutor de stat a fost deja aprobat de Consiliul Concurenței în 20 martie și a fost notificat și Comisiei Europene. „Comisia Europeană a fost notificată și așteptăm săptămâna viitoare aprobarea acesteia privind ajutorul de stat”, a declarat Bogdan Chirițoiu
În domeniul energiei, Consiliul Concurenței își mai propune să încheie investigația sectorială aflată în derulare pe piața gazelor și, totodată, să urmărească procesul de liberalizare a acestei piețe. Bogdan Chiriţoiu s-a referit încă o dată la introducerea unor instrumente financiare menite să sprijine actorii din piață, în condițiile liberalizării.
În 2014, Consiliul Concurenței a lansat în dezbatere publică un Raport privind rezultatele preliminare ale investigaţiei sectoriale pe piaţa energiei electrice din România.