###author###
Investitorii străini reuniți în cadrul Consiliul Investitorilor Străini salută faptul că în bugetul pe 2015 nu sunt prevăzute noi taxe și impozite, după ce, anul acesta, au fost modificate sau introduse „peste noapte” impozite care au afectat activitatea companiilor, a declarat președintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS), Mihai Bogza. Printre cele mai neașteptate ”biruri” din 2014 s-au numărat introducerea unei accize suplimentare la combustibili și a unei taxe pe construcțiile speciale, supranumită ”Taxa pe stâlp”.
„Aș vrea să salut faptul că Guvernul a anunțat că, în noul buget, nu vor mai fi creșteri de taxe. Una dintre plângerile constante ale mediului de afaceri a fost că apăreau peste noapte aproape — și s-a întâmplat în 2014 destul de multe ori — modificări de impozite care ne afectau masiv și reduceau predictibilitatea și transparența mediului de afaceri. Ei bine, pentru 2015, lucrurile par să se fi îmbunătățit. Să vedem dacă de la planificare până la realizare nu va fi un pas foarte mare”, a explicat Bogza, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, în discuțiile cu autoritățile, investitorii au venit cu propuneri concrete privind stimularea investițiilor în România, referitoare la îmbunătățirea sectorului public, de care depinde în mare măsură stimularea afacerilor. Printre acestea se numără, în opinia președintelui CIS, schimbarea structurii salariilor în instituțiile care se ocupă de gestionarea investițiilor, pentru că acolo oamenii fie nu sunt competenți, fie nu sunt motivați. Alte măsuri se referă la prioritizarea investițiilor și la îmbunătățirea managementului în companiile de stat, proces care, în opinia lui Mihai Bogza, a fost dezamăgitor.
Președintele CIS a afirmat că investițiile străine în România s-au stabilizat în ultimii ani la un nivel anual extrem de redus de două miliarde de euro. Mai mult, o parte importantă din aceste investiții este reprezentată de consolidări ale unor investiții mai vechi.
Pe de altă parte, capitalul autohton este insuficient, este de părere Mihai Bogza, iar activitatea justiției din ultima perioadă a scos la iveală faptul că o bună parte a acestui capital este alcătuit „pe baze putrede”, din afaceri incorecte, derulate cu statul. În plus, investițiile publice au avut o evoluție dezamăgitoare în ultimii ani, a mai spus el.
CIS este o organizație formată din investitori cu portofolii totale de miliarde de euro în România. Din cadrul CIS fac parte și firme din domeniul energiei, precum Chevron, Dalkia, Mol, Petrom, Rompetrol sau Siemens.