Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este deja interconectat și acest lucru înseamnă diversificarea căilor de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze, ceea ce, cu siguranță, va spori competitivitatea pe piața gazelor, a spus Constantin Borosan, secretar de stat pentru Energie, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în cadrul evenimentului Abordare regională: Chișinău 2021, organizat de Energynomics.
”De asemenea, suntem motivați pentru un efort în finalizarea interconexiunii de energie electrică, mă refer la interconexiunea de înaltă tensiune care reprezintă o prioritate strategică a țării. Mai mult, vrem să avansăm și pe celelalte proiecte de infrastructură energetică, resurse menționate în planurile de dezvoltare a rețelelor de transport de pe malurile Prutului, care oferă, de asemenea, acces la resurse de energie electrică”, a spus Borosan.
”Urmărim planurile operatorului de transport din România și planurile de construcție a depozitelor de stocare din zona de nord-est a României și suntem interesați să avem acces la această infrastructură, ceea ce va consolida securitatea energetică a țării. Aș dori să-mi exprim gratitudinea față de Guvernul României, poporul român pentru sprijinul continuu, necondiționat, în tot ceea ce înseamnă consolidarea energetică a țării. Aș vrea să menționez aici proiectele care vizează sporirea eficienței energetice în instituțiile de învățământ, grație asistenței tehnice acordate de România”, a mai spus Borosan.
”Suntem motivați să învățăm din experiența România în ceea ce privește sectorul energiei durabile, valorificarea resurselor de energie regenerabilă și îndemnăm companiile, sectorul privat din România să facă legături, poduri peste Prut și să investească în sectorul energetic din țara noastră”, a adăugat secretarul de stat pentru Energie al Republicii Moldova.