Acasă » Regenerabile » Borotea, Energy Strategy Summit: România ar putea avea noi fabrici pentru componente de stocare și turbine eoliene

Borotea, Energy Strategy Summit: România ar putea avea noi fabrici pentru componente de stocare și turbine eoliene

16 iunie 2022
Regenerabile
Bogdan Tudorache

România este extrem de atractivă pentru investitori, în această perioadă. ”Anul 2030 va însemna dublarea, dacă nu, triplarea capacității eoliene existente, și asta se poate face doar cu fonduri, pe de o parte, cu legislație și, desigur cu accesul la echipamente și forța de muncă”, a afirmat Adrian Borotea, vicepreședinte RWEA, în cadrul Energy Strategy Summit.

El susține că există firme mari care vor dezvolta fabrici de componente de stocare în România și este posibil ca și alte componente să fie dezvoltate aici. RWEA a purtat discuții cu marii producători de oțel din România, pentru a-i stimula să deschidă unități de producție pentru turnurile eoliene, dar și cu producătorii internaționali de turbine, precum Nordex, Vestas sau Siemens, care s-au arătat interesați de România.

”Am avut discuții cu producători de turbine…când au aflat că e vorba de multe mii de MW deja au devenit interesați. Mi-au destăinuit faptul că își doresc de mult să se relocheze în Europa, în Uniunea Europeană, și România poate fi una dintre opțiuni. Ambiția este să aducem și acești producători de turbine la noi, iar aici să fie un pol de unde pot exporta și în alte țări din Uniunea Europeană, sigur, cu activitățile indirecte care incumbă din această venire, respectiv producția pe orizontală și oameni calificați…Am încercat în cea mai mare măsură să construim cu echipamente și resurse locale, cu oameni de aici, și doar când nu existau am apelat la importuri și aducerea unor echipe din străinătate. Odată cu noile fonduri, e un mare avânt și o mare încurajare pentru firmele românești”, a adăugat Adrian Borotea.

Energy Strategy Summit 2022 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: ABB, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, Eaton, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, European Energy, Eximbank, EY, Franklin Templeton, Horváth, ING, Hidroelectrica, Marsh, MET Energy România, Nuclearelectrica, BCR Pensii, Photomate, Powertis, Renomia Gallagher, Schneider Electric, Transelectrica, Volt, wpd.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *