Reprezentanții industriei energiei regenerabile spun că România poate iești din situația de acum și de a deveni un lider energetic al zonei dacă va lasă investițiile în energia eoliană și solară să se dezvolte.
“Am văzut deja cât de ușor putem să ne transformăm din exportatori neți în importatori de energie, trebuie sa facem tot ce putem pentru ne recăpăta rolul de lideri”, a declarat Claudia Brânduș, președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA), la evenimentul Energy Transition.
Potrivit estimărilor din piață, la nivelul întregului an 2019, România va deveni importator net de energie electrică, o premieră a perioadei post-comuniste. “Energiile regenerabile reprezintă principala tehnologie ce se va dezvolta în următorii 10 ani la nivel global, cu energia eoliana urmând a asigura cel puțin 35% din consumul global la nivelul anului 2050. Nu mai vorbim despre o viziune, vorbim despre o tehnologie câștigătoare din toate punctele de vedere, impact în mediu, flexibilitate și fiabilitate economică. România are nevoie de cât mai multe capacități, pentru a rămâne competitivă pe termen scurt, mediu și lung.
Putem împiedica dezvoltarea lor, prin reguli de piață neadecvate și soluții tehnice scumpe, sau putem ajuta integrarea lor prin alegerea soluțiilor eficiente de flexibilitate a rețelelor și dezvoltarea unor reguli de piață care să reducă riscul, respectiv costurile noilor capacități. Alegerea este a noastră ca țară”, a spus Brânduș, conform e-nergia.ro.
România are capacități instalate de circa 3.000 MW în eolian și de 1.500 MW în fotovoltaic, potrivit ultimelor date ale ANRE.