Acasă » Petrol și Gaze » BRM desființează argumentele cedării ringului gazelor, nu e de acord să păstreze doar o parte a tranzacțiilor

BRM desființează argumentele cedării ringului gazelor, nu e de acord să păstreze doar o parte a tranzacțiilor

18 iulie 2017
Consumatori
Bogdan Tudorache

Conducerea Bursei Române de Mărfuri (BRM) nu este de acord cu propunerile conform cărora ringul gazelor să fie cedat către operatorul bursei de electricitate OPCOM nici măcar în parte, a declarat pentru energynomics.ro Gabriel Purice, director general al instituției. El a spus că nu este de acord cu ideea de ”despăgubire” a BRM prin menținerea ringului contractelor bilaterale, în vreme ce contractele de pe piața pentru ziua următoare ar urma să treacă la OPCOM.

Într-o conferinţă de presă, Bursa Română de Mărfuri a anunţat că va lansa la tranzacţionare, în scurt timp, produse de tip forward si spot cu servicii de clearing asigurate in parteneriat cu compania KELER CCP. Începând cu anul 2018, BRM a programat debutul tranzacţionării contractelor futures cu opţiuni.

Totodată, acuzele de lipsă de transparență din motivarea grupului parlamentar care susține mutarea ringului gazelor au fost calificate ca “false”, a mai spus Purice. ”Nici noi nu am putut să înțelegem”, a răspuns Purice, întrebat de energynomics.ro care este miza mutării pieței gazelor.

Unii jucători din piață au acuzat contractele BRM de o oarecare lipsă de transparență, însă conducerea BRM neagă acest aspect, susținând Bursa respectă întrutotul reglementările ANRE. Pentru un plus de transparenţă, BRM a decis să permită accesul la informaţii, în timp real, pentru organizaţiile de presă interesate.

Totodată, ideea susținută de parlamentarii inițiatori ai proiectului de amendare a legii gazelor, potrivit căreia peste to în lume există doar un operator puternic în fiecare piaţă este falsă. ”Există de la trei la zece operatori pe fiecare piață”, spune Purice. ”Justificarea [comisiilor din Camera Deputaţilor pentru modificarea prevederilor din OUG 64/2016, n.r.] este evident forțată și inventată. Care este scopul, care sunt motivele și ce este în spate, nici noi nu am putut să înțelegem. Oricum în programul de guvernare al PSD, la capitolul Energie, este prevăzută eliminarea monopolurilor. Nu știu cum se corelează acest lucru cu inițiativa venită tocmai din partea a unui grup de parlamentari PSD”, a mai spus Purice. “Avem încredere că nu aceasta este poziţia Guvernului şi a coaliţie de guvernare”.

Pe de altă parte, oficialii BRM au subliniat că nu au susținut nicicând obligativitatea trimiterii la bursă a 100% din tranzacțiile cu gaze. ”În toată lumea există Purchase Power Agreements (acorduri de achiziție de energie – n.r.), fără de care un furnizor nu participă la o piață, pentru că nu are predictibilitate pe trei-patru ani”, iar un producător nu se poate angaja la investiţii considerabile, care ar fi nebancabile.

Volumul de gaze naturale tranzacționat în primele șase luni la BRM a fost de 44,25 TWh, de aproape trei ori mai mult decât volumul tranzacționat în aceeași perioadă a anului trecut, volum care reprezintă circa 71% din consumul național de gaze naturale pe primele șase luni.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *