Acasă » Petrol și Gaze » BRM şi Keler CCP fac primii paşi pentru servicii de compensare pe piaţa gazelor din România

BRM şi Keler CCP fac primii paşi pentru servicii de compensare pe piaţa gazelor din România

16 septembrie 2016
Furnizare
energynomics

BRM a semnat un parteneriat cu casa de compensare maghiară Keler CCP pentru implementarea, cu începere din 2017, servicii de compensare financiară și decontare jucătorilor care tranzacționează pe bursa gazelor naturale. BRM are şansa să devină singurul actor bursier care va furniza astfel de servicii pe piața din România.

Serviciile de compensare şi decontare vor fi disponibile iniţial clienţilor care tranzacţionează pe piaţa centralizată a gazelor naturale operate de BRM.

„Serviciile de clearing vor fi disponibile atât pentru clienţii care tranzacţionează pe piaţa spot, cât şi pentru viitoarele instrumente financiare derivate (futures) pe care BRM le va lansa anul viitor”, au declarat oficialii BRM.

Keler CCP este o contraparte centrală autorizată în temeiul Regulamentului UE, 648/2012 (EMIR). Prin această colaborare, Keler CCP va fi prima casă de compensare EMIR din regiune care îşi va oferi serviciile pe o piaţă externă.

„Scopul nostru este acela de a alinia piaţa românească a gazelor naturale la standarde europene pentru a crea o piaţa atractivă pentru actualii şi viitorii membri implicaţi în tranzacţiile bursiere. Lansarea serviciilor de compensare este un pas important în această direcţie deoarece va oferi participanţilor noştri siguranţă maximă pentru tranzacţiile lor şi va minimiza riscul financiar”, a declarat Gabriel Purice, preşedintele director-general al BRM.

La întrebarea lansată de energynomics.ro, Gabriel Purice s-a referit la principalul obstacol pe care BRM şi Keler CCP îl vor avea de depăşit: „Am avut discuţii cu mai mulţi potenţiali parteneri şi i-am ales pe cei de la Keler pentru că operează deja pe o piaţă foarte asemănătoare cu cea din România şi au parcurs acolo aceleaşi etape pe care le avem de parcurs şi noi. În al doilea rând, am fost impresionaţi de flexibilitatea şi disponibilitatea lor de a înţelege particularităţile pieţei din România. […] Lipsa unui sistem SCADA implementat pe scară largă nu permite operarea unor pieţe a gazelor de tip PZU sau intra-day, ceea ce ar duce la eforturi financiare mai mici din partea celor care folosesc un sistem de compensare.”

Gabriel Purice a dat asigurări că platformele, instrumentele şi procedurile folosite de BRM asigură o transparenţă totală pe piaţă, simultan cu garantarea siguranţei tranzacţiilor.

Pe viitor, BRM şi Keler CCP intenţionează să extindă parteneriatul pentru a include piaţa energiei şi instrumente tip futures.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *