Acasă » Petrol și Gaze » BRUA a obținut o treime din costuri de la UE, problema e cine plătește restul

BRUA a obținut o treime din costuri de la UE, problema e cine plătește restul

13 septembrie 2016
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Săptămâna trecută operatorul național Transgaz a obținut prin grant european cele aproximativ 180 de milioane de euro necesare finanțării proiectului BRUA (coridorul de gaze Bulgaria-România-Ungaria-Austria), însă compania va trebui să asigure restul de finanțare pentru un proiect cu o valoare de aproximativ 600 de milioane de euro. Costul oficial al proiectului este de 560 de milioane de euro, însă experți din industrie consultați de energynomics.ro consideră această sumă ca fiind prea mică. Însă adevărata problemă constă în modelul de finanțare.

”Una din problemele pe care o ridică un astfel de sistem de finanțare este cine va plăti pentru acest proiect: consumatorul român sau beneficiarii europeni? Nu este clar cum va fi asigurată finanțarea și cui îi va fi pasat costul”, a declarat pentru energynomics.ro un expert din industrie.

În timp ce proiectul este de importanță strategică atât pentru UE cât și pentru România, aceasta din urmă va trebui să-și taxeze suplimentar proprii consumatori pentru a acoperi costurile.

Anul trecut directorul general al Transgaz, Petru Văduva, a fost citat de presa locală spunând că va trebui efectuată o emisiune de obligațiuni corporative care să acopere până la jumătate din proiect.

”Transgaz dispune deja de o bază de active de circa 800 de milioane de euro. Dacă va trebui să acopere 400 de milioane de euro pentru BRUA, asta va însemna majorarea bazei de active cu 50%. Și dacă aceste costuri vor fi pasate consumatorului român, tariful de transport al gazelor va trebui să crească, în mod direct proporțional”, a mai spus sursa citată.

Cum tariful de transport are o pondere de aproximativ 20% în factura finală la consumator, majorarea lui cu jumătate din preț se va traduce printr-o creștere a facturilor cu aproximativ 10%.

”Nu este clar dacă acest lucru se va întâmpla sau nu. Va trebui să vedem ce model de finanțare va fi ales și cui îi va fi pasat costul: consumatorului român sau celui european”, a mai adăugat sursa citată.

Operatorul sistemului de transport gaze naturale din România și reprezentanţii Comisiei Europene au semnat săptămâna trecută un acord aferent BRUA prin care Transgaz primeşte nerambursabil 179,32 milioane euro pentru implementarea Proiectului BRUA-faza I.

Compania estimează că proiectul va crea circa 4.000-5.000 locuri de muncă pe durata execuţiei, respectiv 300 – 400 locuri de muncă pe durata nedeterminată. Proiectul se află în faza de obţinere a acordurilor şi avizelor de mediu şi încheierea acordurilor cu proprietarii terenurilor pe unde va trece gazoductul.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *