Acasă » Petrol și Gaze » Bruxelles-ul e gata să accepte un compromis în cazul antitrust al Gazprom

Bruxelles-ul e gata să accepte un compromis în cazul antitrust al Gazprom

22 mai 2018
Consumatori
energynomics

Bruxelles-ul va anunța în curând că a ajuns la un acord de compromis cu Gazprom, într-un caz antitrust de lungă durată ce vizează presupusul abuz de poziție dominantă a grupului rus pe piețele din Europa Centrală și zona Baltică.

Însă unii dintre clienții UE ai companiei rusești și-au exprimat dezamăgirea față de acord, spunând că nu va pedepsi Gazprom pentru comportamentul său din trecut. Acordul, pe care Bruxelles-ul îl va dezvălui săptămâna viitoare, va încheia o investigație de șapte ani a Comisiei Europene privind comportamentul Gazprom în Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ungaria și Slovacia, care se bazează foarte mult pe resursele companiei ruse pentru a-și satisface cererea internă de energie.

Cazul se axează pe afirmațiile Comisiei, portivit cărora Gazprom și-a exercitat poziția dominantă pentru a împiedica vânzările transfrontaliere, a impus prețuri excesive și a combinat vânzările de gaze cu investiții în conducte pentru unii dintre clienții săi de pe aceste piețe. Exporturile Gazprom în Europa au crescut în ultimii ani, până la o cifră-record de 193,9 miliarde de metri cubi anul trecut, reprezentând aproape 40% din cererea de gaze a continentului, potrivit Financial Times.

Conform înțelegerii, potrivit surselor, Gazprom va recunoaște jurisdicția UE în ceea ce privește condițiile contractelor sale cu statele membre ale blocului. De asemenea, a promis că va eliminara restricțiile privind revânzarea gazului său la frontierele UE; va respecta cererile clienților de a schimba punctele de livrare pentru gaz; va alinia prețurile pentru țările din estul UE cu prețurile de referință din hub-urile din Europa de Vest; va permite clienților revizuiri mai rapide și mai frecvente ale prețurilor.

De asemenea, compania ar putea fi amendată cu până la 10% din cifra de afaceri anuală pentru încălcarea angajamentelor de mai sus, în următorii opt ani.

Cu toate acestea, unele dintre țările afectate de UE sunt dezamăgite de faptul că Gazprom nu va fi amendat pentru comportamentul său anterior – în special în lumina marilor sancțiuni pe care UE le-a aplicat companiei Google și Qualcomm, în valoare de 2,4 miliarde euro și, respectiv, 997 milioane euro în cazul altor abuzuri de poziție dominantă, în care nu s-a ajuns la vreo înțelegere negociată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *