Acasă » Petrol și Gaze » BSOG: Noua lege offshore nu elimină taxa pe veniturile suplimentare care a blocat investițiile

BSOG: Noua lege offshore nu elimină taxa pe veniturile suplimentare care a blocat investițiile

Bogdan Tudorache

Noua lege offshore este, încă, insuficient de satisfăcătoare pentru investitori, au declarat, pentru Energynomics, oficialii Black Sea Oil&Gas (BSOG). Ei susțin că nu sunt eliminate taxele pe veniturile suplimentare, un punct critic în decizia de investiție a companiilor în perimentrele gazeifere offshore de la Marea Neagră, în ultimii ani.

“Evaluarea proiectului noii legi offshore ne arată că aceasta nu elimină taxa pe veniturile suplimentare care a blocat proiectele offshore din platoul continental românesc al Mării Negre în ultimii patru ani. BSOG a dezvoltat proiectul MGD pornind de la premisa că aceste măsuri fiscale din legea offshore vor fi revocate până la momentul începerii producţiei. Am declarat în repetate rânduri că taxarea suplimentară extrem de împovărătoare este contrară asigurărilor și prevederilor legale oferite de Statul Român atunci când investitorii au intrat în țară, este foarte oneroasă și fac România necompetitivă în comparație cu alte jurisdicții offshore”, au declarat, pentru Energynomics, oficialii BSOG.

”În timp ce România continuă să-și analizeze oportunitățile și dorește să impună taxe mai mari proiectelor offshore, Turcia a hotărât în mod proactiv să reducă taxarea (scutiri de taxe vamale, TVA și alte impozite) și va fi pregătită să pună în producţie gazele descoperite în largul Mării Negre aparţinând Turciei începând cu anul 2023”, au adăugat aceștia.

BSOG ar putea începe extracția gazelor din Marea Neagră în a doua jumătate a acestui an, iar lucrările avansează, au mai spus ei.

În celălat proiect important, OMV și Romgaz ar urma să scoată prima moleculă de gaz din Marea Neagră în 2026, având nevoie de capital pentru a susține investiții de câteva miliarde de euro.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *