Bogdan Tudorache
Compania americană BSOG și Grup Servicii Petroliere au lansat proiectul MGD, primul proiect de exploatare offshore a gazelor naturale românești dezvoltat de compania americană, cu o invesiție totală de peste 600 de milioane de dolari SUA (400 de milioane de dolari în proiect și alte 200 de milioane în activități conexe), conform declarațiilor CEO-ului BSOG, Mark Beacom, în urma întrebărilor energynomics.ro.
”De fapt, România nu ar trebui să importe nici un metru cub de gaz”, spune Beacom, care susține că prima moleculă de gaz din proiectul MGD va intra în sistemul de transport local la jumătatea anului viitor.
Prezent la ceremonia de lansare a proiectului, ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a criticat poziția hegemonică a Rusiei în regiune, susținând că ”obținerea diversității energetice în regiune” reprezintă un subiect de maximă importanță pentru SUA.
”Rusia șantajează politic guvernele vulnerabile din regiune… Din punct de vedere al resurselor de gaze, România este o insulă de libertate, înconjurată de Gazprom”, a comentat Zuckerman, afirmând că SUA sprijină reducerea dependenței de importurile de gaz.
În același timp, Mark Beacom susține că legislația ostilă proiectelor de exploatare noi offshore, adoptată în 2018, trebuie să fie abrogată.
„Pentru ca proiectele din Marea Neagră să ia avânt este absolut necesar ca toată legislaţia ostilă investiţiilor în zăcămintele de hidrocarburi din Marea Neagră, care a fost adoptată în 2018, să dispară complet. Iar acele reguli care în acest moment permit companiilor străine şi producătorilor străini să aducă resurse naturale în România în detrimentul companiilor şi producătorilor locali trebuie să dispară. România trebuie să se asigure că poate produce fără probleme gaze proprii, fără importuri”, a spus Beacom.
”Acest proiect este integral proiect românesc, realizat cu echipe de specialişti româneşti, cu români, cu echipamente româneşti. Am început de câteva zile instalarea conductei subterane. Undeva la mijlocul anului următor primul gaz va intra în sistemul naţional de transport”, a adăugat Gabriel Comănescu, CEO GSP, principala firmă cu capital local contractoare în proiect.
Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), primul proiect de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre de după anul 1989, are capacitatea de a acoperi în prima fază 10% din cererea de gaze naturale a României.