Black Sea Oil & Gas (BSOG) a finalizat studiul de fezabilitate pentru zonele eoliene offshore potențiale din sectorul românesc al Mării Negre. Anul trecut, BSOG și partenerii săi din cadrul Midia Gas Development (MGD) au făcut cunoscute planurile de a folosi infrastructura MGD existentă pentru a conecta până la 3 GW de energie eoliană offshore la rețeaua națională, potrivit Offshore Energy.
Studiul de fezabilitate a fost realizat de firma de consultanță pentru energie regenerabilă din Marea Britanie OWC și filiala din România a companiei, ABL, care au efectuat o evaluare zonală și o serie de studii tehnico-economice pentru BSOG. Compania energetică studiază viabilitatea potențialelor zone de concesiune eoliană offshore și a coridorului său existent de export de energie și a instalației de recepție propuse.
„Suntem încântați să lucrăm cu OWC pentru a evalua mai pe deplin potențialul tehnic și viabilitatea comercială a dezvoltării eoliene offshore în Marea Neagră a României și capacitatea de a utiliza coridorul nostru energetic existent Midia Gas Development (MGD) și terenurile MGD existente pentru instalațiile de recepție pentru a realiza până la 3GW de dezvoltare pentru România”, a declarat CEO-ul BSOG, Mark Beacom.
În iulie 2023, BSOG a anunțat că, împreună cu partenerii săi MGD, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, compania a început procesul de autorizare pentru un coridor de energie în Marea Neagră de-a lungul infrastructurii existente a Proiectului MGD pentru a conecta viitoarele parcuri eoliene offshore la Rețeaua electrică națională Transelectrica (SEN).
Cu o capacitate proiectată de 3 GW și 126 de kilometri lungime, acesta ar fi primul coridor de energie românesc în Marea Neagră, a declarat anul trecut BSOG, adăugând că se așteaptă finalizarea procedurilor de reglementare până la jumătatea anului 2024.
„Proiectul MGD, cu infrastructura, terenurile și liniile sale existente, este potrivit pentru a furniza coridorul de energie pentru a deservi producția eoliană offshore și facilitățile necesare de recepție și conexiune SEN, cum ar fi substații și, dacă este necesar, convertoare”, a spus BSOG în iulie 2023.
OWC a dezvăluit că a finalizat studiul de fezabilitate a energiei eoliene offshore pentru BSOG pe 8 mai, la aproximativ o lună după adoptarea proiectului de lege pentru energia eoliană offshore a României. Potrivit noii legi, Guvernul își propune să desemneze zone de energie eoliană offshore și să definească procedurile de licitație până la jumătatea anului 2025, cu un plan de a construi primul proiect eolian offshore din România până în 2032.
În februarie 2024, Banca Mondială a prezentat proiectele de concluzii ale Studiului privind foaia de parcurs eoliană offshore a României, conform căruia până în 2035 ar putea fi instalate până la 7 GW de capacitate eoliană offshore în România.
Potrivit estimărilor Băncii Mondiale privind potențialul tehnic eolian offshore al României, țara are 76 GW de resurse eoliene offshore potențiale de valorificat, dintre care 22 GW sunt potrivite pentru turbinele eoliene cu fundament fix și 54 GW pentru cele plutitoare.