Gazele ce urmează a fi extrase din Marea Neagră nu vor duce la scăderea prețului pentru consumatorii români, întrucât resursele vor fi exportate în alte țări, și consumul acestei resurse o scadă din motiv de preț, a spus Alexandru Bucșă, directorul general al Gaz Sud, într-un interviu pentru Agerpres. El spune că România poate, totuși, beneficia de pe urma exporturilor crescute de gaz, veniturilor mai mari la buget, infrastructurii construite și salariilor încasate.
„Sper din tot sufletul ca din un zăcământ nou de gaze naturale, odată descoperit, măcar România în ansamblu să aibă un câștig. Zona respectivă să crească economic prin salarii mai bune date oamenilor de acolo, prin taxele date la bugetele locale de operatorul din zonă. La asta mă gândesc, la efecte secundare pozitive. La faptul că România poate deveni un exportator net, să aibă de câștigat bani. Dar pentru clientul final, nu ( nu va însemna o scădere de preț – n.r.).
Clientul final va plăti acel preț liberalizat, de la foarte mare la foarte foarte mare, și are dreptul să aleagă. Dar dacă cumva ne închipuim că va fi o supraofertă de gaze pe piața din România și o să scadă prețul în România, nu va fi așa.”, susține Alexandru Bucșă.
Despre scăderea consumului național, Alexandru Bucșă a spus pentru Agerpres: “În întreaga economie, consumul industrial a scăzut și așa se și explică aceste comentarii care apar în presă, de tipul ‘România nu mai are nevoie de gaze de import’, pentru că producția internă e suficientă pentru a ține, în condiții normale, consumul național.”
Despre operațiunile companiei pe care o conduce, directorul Alexandru Bucșă aprecizat: „Față de ceea ce estimaserăm noi, în primele șase luni vânzările au fost mai mici cu circa 7% pentru Gaz Sud, în schimb în zonele unde activează Premier Energy am avut ocazia să mai semnăm contracte cu clienți mai mari, așa că am avut, la șase luni, un plus de 9% la volumul de gaze vândut. Una peste alta, am fost undeva la un plus de 2% în primele șase luni. […] ne așteptăm să avem vânzări de 100 de milioane de metri cubi pe an.
Estimez totuși că, în următorii ani, consumul va scădea. Și va scădea în zonele unde s-a atins nivelul de maturizare. […] este posibil ca, într-o anumită zonă din România, să se facă un parc industrial. Ei bine, acolo vor crește vânzările. Dar într-o zonă precum Bucureștiul, unde nu apare nimic nou, volumele vor scădea. Iar tu, ca operator de gaze, nu prea ai ce face, te duci încet și sigur.”
Directorul Gaz Sud mai spune și că România este insuficient pregătită pentru liberalizare, și o iarnă grea ar putea ridica probleme la plată pentru instituții slab finanțate, precum școli ori spitale.
“[…] cred că nu se putea fără această liberalizare. Prețurile vor crește, economia va fi pusă pe butuci, iar, dacă va veni o iarnă grea, vor fi drame sociale pe aici. Gândiți-vă la spitale, la creșe, la școli. Sunt de stat, iar, dacă aceste obiective, care consumă gaze la greu, vor întârzia plata, eu în mod normal nu am cum să întrerup furnizarea de gaze, dar dacă nu plătesc gazul în avans furnizorul meu imediat oprește gazul.
Iar acest lucru va fi pregnant pe perioada iernii. Toate aceste instituții acumulează datorii mari, care se sting cu un plan de eșalonare până în vara anului următor, de aici costuri suplimentare, furnizorii mei îmi dau gaze mai scumpe și intrăm într-un carusel.”, a spus Alexandru Bucșă pentru Agerpres.
Grupul Gaz Sud a plătit 1 milion de euro în contul taxei de stâlp la o cifră de afaceri de 30 milioane de euro, iar taxa va ajunge, la un moment dat, în factura consumatorului, a menționat directorul grupului.
Gaz Sud a preluat în decembrie 2013 Petrom Distribuție Gaze, acum Premier Energy, și a devenit al treilea operator de pe piața distribuției de gaze, cu activități în jurul Bucureștiului (Moara Vlăsiei, Gruiu, Ciolpani, Pantelimon, Snagov, Cornetu, Bolintin), în vestul țării, în Târgu Jiu, Pitești, Târgoviște, Mizil. Totodată, compania a câștigat licitațiile organizate în 2008 și 2011 pentru concesiuni în localitățile Dărăști, Grădiștea, Cernica, Dascălu, Moieciu și Ciulnița.