ADR Vest va gestiona în perioada 2021-2017 fonduri de peste 2 miliarde de euro pe care le va direcționa către o serie de obiective precum reabilitarea energetică a clădirilor publice și rezidențiale, transport ecologic sau digitalizarea instituțiilor publice.
”Sperăm să atragem mediul privat să depună proiecte și pe componenta de inovare”, a declarat Georgiana Radac, Director Direcția Generală la Autoritatea de Management ADR Vest. Instituția are un buget de 59 milioane de euro pentru cercetare, dezvoltare și inovare, la conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Timișoara”, organizată de Energynomics.
În perioada 1999 – 2006, ADR Vest a gestionat fonduri de 0,1 miliarde de euro, sumă care a crescut la 0,6 miliarde de euro în intervalul 2007 – 2013. Între 2014 și 2020, valoarea acestor fonduri a crescut la 1,2 miliarde de euro.
Pentru partea de competitivitate a IMM-urilor vor fi disponibile 150 milioane de euro, iar obiectivul principal al instituției este îmbunătățirea productivității și competitivității firmelor mici și mijlocii. ”Ce vrem să facem diferit este că ne vom axa pe creșterea productivității și e competitivității firmelor și nu neapărat pe creșterea locurilor de muncă”, a adăugat Radac.
Pe partea de digitalizare a serviciilor publice, ADR Vest intenționează să creeze un proiect integrat la nivel regional, o platforma pe care o va furniza tuturor autorităților publice locale și care să fie conectată cu sistemele existente deja la nivelul fiecărei autorități publice. “Digitalizarea trebuie privită din perspectiva relației cu cetățenii și cu mediul de afaceri. Nu urmărim o digitalizare a serviciilor interne ale autorităților, ci în relația cu exteriorul”, a spus Radac.
Pe componenta de smart city, ADR Vest va finanța doar proiecte pilot care generează soluții de smart city.
DESCARCĂ PREZENTAREA GEORGIANEI RADAC
Totodată, bugetul destinat eficientizării energetice a clădirilor este de 157 milioane de euro și vizează reducerea cu cel puțin 40% atât a consumului de energie a clădirilor rezidențiale, cât și diminuarea cu un procent similar a emisiilor de dioxid carbon. În cazul clădirilor publice, consumul de energie trebuie redus cu 60%.
Obiectivul instituției este ca la finalul perioadei de finanțare să eficientizeze energetic 10.000 de locuințe și 50 de clădiri publice.
Conferinţa „Digitalizare și eficiență energetică – Timișoara” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor BCR, Finder, Lapp România, REI Group, Volt.
Pingback: Bugetul ADR Vest pentru eficiență energetică, digitalizare și transport ecologic va depăși 2 miliarde de euro - Piramid Energy