Bugetul pentru Casa Verde Fotovoltaice, regiunea Nord – Est, a fost epuizat în cinci minute. Au fost depuse 13.974 de dosare. În intervalul orar 09.50 -10.10, platforma a avut aproximativ două milioane de accesări.
”Astăzi, 29 mai 2023, ora 10.00, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională – Casa Verde Fotovoltaice, pentru Regiunea Nord Est – județele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamț, Suceava şi Vaslui”, se arată în comunicatul AFM.
Bugetul de 279.480.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral în primele cinci minute prin înscrierea unui număr de 13.974 de persoane fizice.
“Mă bucur că și de această dată interesul solictanților față de acest program a fost la fel de mare ca și în cele două sesiuni anterioare. Îmi doresc și mă voi asigura că înscrierile pentru sesiunile viitoare se vor desfășura în cele mai bune condiții, ca și până acum”, a declarat președintele AFM, Laurențiu Adrian Neculaescu.
Faptul că suma alocată s-a epuizat în cinci minute demonstrează, dacă mai era necesar, că banii de la bugetul de stat trebuie direcționați în această direcție, nu pentru subvenționarea ”orbească” a prețului gazelor. Spun acest lucru, cu mult înaintea începerii războiului în Ucraina. Dacă statul ar avea grijă de o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, nici evaziunea fiscală nu ar fi atât de mare ca în prezent și evident ar fi mai mulți bani la bugetul de stat. Imaginați-vă cum ar fi fost dacă suma alocată acestei zone, ar fi fost și mai mare. Un alt lucru pe care îl spun de multă vreme este că, panourile foto-voltaice trebuie montate înainte de toate pe acoperișurile clădirilor și abia după aceea, pe dealuri și câmpii. Aceasta este a doua condiție pentru o clădire ”verde”, prima fiind desigur anveloparea și montarea termopanelor. În altă ordine de idei, nu știu să existe în România proiecte pentru captarea și stocarea carbonului (engl.: Carbon Capture and Storage). La urma urmei, scopul final al energiilor regenerabile este reducerea amprentei de carbon. Cum noi, România vreau să spun, ne mișcăm foarte încet în direcția energiilor regenerabile, poate nu ar strica să deschidem un nou ”front de luptă”. Zic și eu!