Proiectul de buget pentru anul 2019 al Ministerului Mediului a primit, luni, vot favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament, cu 19 voturi ”pentru” și 8 voturi ”împotrivă”.
Niciunul din cele 11 amendamente depuse nu a fost avizat favorabil, conform Agerpres.
„Îmi doresc ca anul acesta să fie unul cel puțin la fel de favorabil ca anul 2018. Ne dorim să absorbim fonduri europene cu valori mari, în beneficiul cetățenilor. Dorim ca și bugetul AFM să fie extrem de repede aprobat. Vom continua Programul Rabla și în 2019, anul acesta fiind vorba despre cea de-a 15- a ediție”, a declarat, la audierile din comisiile reunite, Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului.
”În același timp, Programul Rabla Plus va continua și anul acesta, iar creșterea față de anul 2016, când a fost lansat, este de la 45 de mașini electrice cumpărate de către români până la 1.400 achiziționate în 2018. Mai avem nevoie și ca obiectele electrocasnice să fie înlocuite, iar bugetul de 25 de milioane de lei alocat pentru 2018 s-a epuizat în doar trei zile.
”În același timp, pentru stațiile de reîncărcare pentru mașini electrice, până pe 31 martie este în curs sesiunea de depunere de proiecte pentru municipiile reședință de județ. Un alt program important este montarea de panouri fotovoltaice, prin care fiecare cetățean poate deveni în paralel și un mic furnizor de energie electrică. Alt proiect se referă la conștientizarea și informarea populației privind modul de colectare selectivă a deșeurilor, ce va fi finanțat din Fondul de Mediu”, a spus Gavrilescu.
Întrebată despre înlocuirea timbrului de mediu, Gavrilescu a menționat că stabilirea unei noi penalități s-a dovedit că nu este un lucru ușor „pentru că trebuie să ții seama de o sumedenie de formule de calcul”.
„Suntem în grafic cu plățile, iar până pe 30 iunie ne vom ține de cuvânt cu toate sumele. Am spus că trebuie să punem în schimb o penalizare, dar nu s-a dovedit că e așa ușor de făcut, pentru că trebuie să ții seama de o sumedenie de formule de calcul, de directivele europene (…) Recunosc că poate a fost un entuziasm poate prea mare din partea mea, dar eu consider că nu am făcut o greșeală atunci când mi-am asumat acest lucru”, a susținut ministrul de resort.
Proiecția bugetară publicată pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) prevede, în 2019, pentru Ministerului Mediului, o alocare de 580,332 milioane de lei, în creștere cu 44,37% față de execuția preliminată din 2018, care s-a situat la valoarea de 401,982 milioane de lei. Creditele de angajament sunt estimate tot la 580,332 milioane de lei, saltul față de anul trecut fiind de 28,44%.
Potrivit sursei citate, cheltuielile curente vor fi de 514,411 milioane lei, mai mari cu 49,74% în comparație cu anul anterior, în timp ce pentru bunuri și servicii ar urma să fie alocați 108,610 milioane de lei, cu 15,09% peste valoarea din 2018.
În același timp, cheltuielile de personal vor avea o alocare de 190 de milioane de lei (+9,98% față de anul 2018), valoarea fiind similară și în cazul creditelor de angajament pentru acest capitol.
De asemenea, proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) aferente cadrului financiar 2014 – 2020 au prevăzută suma de 153,960 milioane lei, în creștere cu aproape opt ori față de alocarea din anul anterior.
Pentru Ministerul Mediului sursele de finanțare sunt reprezentate astfel: 91,26% din bugetul de stat, 0,17 din fonduri externe nerambursabile și 8,57% din venituri proprii.