În 2023, Bulgaria a încasat 217 milioane BGN (aproximativ 111 milioane euro) din suprataxarea firmelor din sectoarele petrolului, gazelor naturale, cărbunelui și produselor petroliere, potrivit ministrului de finanțe Liudmila Petkova. Taxa a fost introdusă pentru profiturile extraordinare realizate de firme ca urmare a creșterii prețurilor energiei în urma crizei generate de războiul din Ucraina, potrivit Novinite.
Taxa excepțională, sau „contribuția de solidaritate”, a fost aprobată de Adunarea Națională în 2022, în urma unei directive a UE. Acesta impune un impozit suplimentar de 33% firmelor din aceste sectoare, ale căror profituri în 2022 și 2023 depășesc cu peste 20% media celor patru ani anteriori. Bulgaria a ridicat această rată la 50% pentru ultimul trimestru al anului 2023, pentru a viza profiturile semnificative realizate de companii precum Lukoil.
Ministerul de Finanțe nu a furnizat o defalcare a contribuțiilor din diferite sectoare, invocând confidențialitatea statistică. Cu toate acestea, se estimează că mare parte a celor 217 milioane BGN provin de la Lukoil Neftochim și Lukoil Bulgaria. În ciuda estimărilor inițiale, conform cărora Lukoil va contribui cu 600-700 milioane BGN, doar 217 milioane BGN au fost colectate, reflectând provocările în implementarea taxei.
Pe lângă taxa excepțională, Lukoil contribuie și la „Fondul de securitate a sistemului energetic”, creat pentru a impozita diferența de preț dintre petrolul rusesc mai ieftin și țițeiul Brent. Acest fond a fost menit să sprijine costurile de transport pentru grupurile vulnerabile. Cu toate acestea, din cauza întârzierilor legale și administrative, au fost colectate doar 113 milioane de BGN, cu mult mai puțin față de cei 1 miliard de BGN estimați.
Contribuțiile lui Lukoil Neftochim la fond au fost făcute doar timp de patru luni, din decembrie 2023 până în martie 2024, înainte de a înceta utilizarea petrolului rusesc. În prezent, rafinăria contestă contribuțiile lunare, amânând demararea programului de sprijin pentru transport.