În cadrul sesiunii cu ușile închise de sâmbătă (24 noiembrie), parlamentul bulgar a decis să nu recunoască pozițiile Comisiei Europene în ceea ce privește un posibil caz de abuz de poziție dominantă pe piața gazelor naturale, de care ar putea fi acuzate Holdingul Bulgar de Energie (BEH) și filialele sale Bulgargaz și Bulgartransgaz.
Rețeaua bulgară de gaze este deținută de compania Bulgartransgaz, care a cumulat o datorie de un milion de euro la bugetul de stat. Holdingul BEH a fost înființat în 2008 de către primul-ministru Serghei Stanishev, cu scopul de a subvenționa încrucișat companii de stat în pierdere. Bulgargaz este cea mai mare companie de distribuție a gazelor din Bulgaria, potrivit Euractiv.com.
Modelul comerțului cu energie din Bulgaria a contribuit la menținerea monopolurilor și la o rezistență față de normelor UE de liberalizare a energiei.
Potrivit informațiilor transmise de postul de radio național bulgar BNR, parlamentarii au aprobat o poziție conform căreia Bulgaria nu ar trebui să recunoască presupusele încălcări și nu ar trebui să își asume responsabilitatea, inclusiv asupra unei eventuale amenzi în valoare de mai multe milioane de euro.
Toți cei 176 de parlamentari prezenți în cadrul Adunării Naționale au votat în favoarea propunerii de respingere a pozițiilor Comisiei, propunere introdusă de deputații opoziției, Zhelyu Boychev și Tasko Ermenkov.
Prin aceeași decizie, parlamentul a dispus ca ministrul energiei, Temenujka Petkova, să ia toate măsurile necesare pentru a proteja interesele țării și ale societăților în cauză, inclusiv acțiunile de contestare a deciziilor Comisiei.
Cazul a ieșit la suprafață în urma unei plângeri din partea companiei private de gaze naturale „Overgas”.
Relația dintre compania Overgas și companiile de stat a fost complicată. În 2010, „Bulgartransgaz” a blocat accesul Overgas la rețeaua de gaze. În consecință, Overgas a depus o plângere la Comisia Europeană, care, în 2011, a efectuat inspecții la mai multe companii bulgare de gaz, în cadrul unei anchete mai ample asupra posibilelor încălcări ale regulilor sale antitrust, ca parte a anchetei asupra Gazprom, care rămâne în curs de desfășurare.
Amenda Comisiei Europene în cazul Bulgargaz, Bulgartransgaz și Holdingului Bulgar de Energie (BEH) ar putea ajunge la 330 de milioane de euro, a declarat Petkova.