Bulgaria ar putea lansa o licitație pentru a alege un investitor strategic pentru proiectul noii centrale nucleare de la Belene până la sfârșitul anului, în cazul în care Parlamentul va aproba proiectul, a declarat ministrul energiei, Temenuzka Petkova, citată de Reuters.
Bulgaria a ridicat o interdicție veche de șase ani pentru construcția proiectului de 2.000 de megawați (MW) la Belene în iunie și a cerut ministrului energiei să vină până la sfârșitul lunii octombrie cu o procedură de alegere a unui investitor strategic pentru proiectul ce este estimat să coste cel puțin 10 miliarde de euro (11,3 miliarde dolari), potrivit Novinite.
Bulgaria a plătit peste 620 de milioane de euro gigantului nuclear Rosatom, pentru amânarea proiectului, dar a primit și echipamente nucleare pentru două reactoare de 1.000 MW, în legătură cu care trebuie să se pronunțe.
Guvernul a declarat că nu dorește să aloce mai multe fonduri publice, să extindă garanțiile statului sau companiilor pentru un împrumut sau să ofere prețuri preferențiale de cumpărare a energiei pentru Belene.
„Procedura se află în fazele sale finale. Dacă parlamentul o aprobă, alegerea unui investitor strategic poate începe până la sfârșitul anului”, a declarat Petkova, conform ministerului Energiei, la o întâlnire cu directorul executiv al Rosatom, Alexei Likhachev, la Moscova.
Likhachev a declarat că va evalua serios orice opțiune de participare la proiect.
Compania japoneză de stat CNNC este, de asemenea, interesată de proiect. Bulgaria a invitat și compania franceză Framatome, o subsidiară EDF, să participe.
Bulgaria a anulat proiectul de pe Dunăre în 2012, după ce a dat greș în încercarea de a găsi investitori și sub presiunile din partea Washingtonului și Bruxellesului pentru a-și limita dependența energetică față de Rusia, care era contractată pentru construirea centralei nucleare.
Criticii proiectului lansat pentru prima oară în 1981 susțin că investiția nu justifică beneficiile și că proiectul a fost o sursă de practici de corupție de zeci de ani.