Acasă » Petrol și Gaze » Bulgaria, Grecia, România și Ungaria convin asupra interconectării rețelelor pentru fluxuri bidirecționale de gaze naturale

Bulgaria, Grecia, România și Ungaria convin asupra interconectării rețelelor pentru fluxuri bidirecționale de gaze naturale

1 decembrie 2022
Import-Export
energynomics

Un Memorandum de Înțelegere a fost semnat astăzi între DESFA (Grecia), Bulgartransgaz (Bulgaria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (România), ICGB (Bulgaria) și Gastrade (Grecia) în scopul cooperării reciproce pentru realizarea Coridorului vertical, care va permite fluxuri bidirecționale de gaze naturale de la nord la sud și de la sud la nord.

Prin semnarea Memorandumului de Înțelegere, companiile și-au reafirmat angajamentul – atât în comun, cât și individual – față de dezvoltarea proiectelor de interes comun (PCI) și a altor proiecte necesare pentru implementarea Coridorului Vertical. Memorandumul de înțelegere va fi valabil timp de trei ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă un an. Se remarcă faptul că acordul se bazează pe Memorandumul de înțelegere/Declarația comună semnată de miniștrii energiei din Grecia, Bulgaria, România și Ungaria pentru dezvoltarea „coridorului vertical” de gaze naturale în cadrul reuniunii CESEC care a avut loc la Budapesta la 8 septembrie 2016.

Cadrul de cooperare definit prin Memorandumul de Înțelegere prevede că societățile vor explora specificațiile tehnice ale noilor conexiuni, conducte, interconectări sau orice consolidări ale rețelelor naționale, dezvoltând proiectele planificate în regiune ținând cont de strategiile și politicile energetice ale UE, precum și de evoluțiile relevante de pe piața regională a gazelor naturale. În plus, companiile au convenit că Memorandumul în cauză va constitui baza unei cooperări intensive în viitor, în ceea ce privește posibilitatea de a construi infrastructura necesară pentru transportul gazelor naturale către țările de tranzit și către piața UE din Grecia, prin Bulgaria, România și Ungaria și invers.

De asemenea, companiile au convenit să depună eforturi rezonabile pentru a realiza un parteneriat neexclusiv pe termen lung pentru dezvoltarea sistemelor de conducte din cele patru țări și să inițieze discuții privind aspectele de reglementare și economice în vederea punerii în aplicare a coridorului vertical. În cele din urmă, companiile au convenit să solicite, dacă este cazul și relevant, sprijinul și îndrumarea Comisiei Europene.

Semnarea Memorandumului de Înțelegere a avut loc în contextul celui de-al 22-lea Summit mondial al GNL, organizat la Atena, găzduit de DESFA, sub auspiciile Ministerului Mediului și Energiei, în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *