Bulgaria a oprit transferurile de gaze către România, ca urmare a unei măsuri similare luate de București pentru exportul de energie electrică, în pofida cererii guvernului din Sofia de zilele trecute.
Fluxul de gaze naturale din Bulgaria nu a ajuns în conductele din România marți, potrivit Digi 24. Anterior, Bulgaria a făcut o cerere pentru furnizarea urgentă de energie electrică din România. Însă Bucureștiul a refuzat, deoarece consumul local a atins punctul culminant în ambele țări, în condiții de iarnă neobișnuit de aprige, potrivit Euractiv.com.
Bulgaria a cerut o aprovizionare suplimentară cu energie electrică din România pe 9 ianuarie, însă cererea a fost respinsă.
Problemele mari în sistemul de distribuție a energiei electrice, legate de condițiile meteorologice aspre și de consumul de energie crescut, au determinat guvernul bulgar să facă această cerere, potrivit Televiziunii Naționale din Bulgaria.
Întrebat de ce nu a început importul de gaze prin conducta Giurgiu-Ruse în cursul zilei de marți, așa cum era stabilit, ministrul român al Energiei Toma Petcu s-a referit la unele probleme de execuție a lucrării.
„Importul de gaze din Bulgaria se face prin interconectorul Giurgiu-Ruse, iar capacitatea de import este nesemnificativă față de cantitățile pe care noi le consumăm. Sunt probleme de execuție a lucrării, la care cei de la Transgaz au soluții și probabil vor finaliza într-un termen foarte scurt”, a susținut Petcu, citat de Agerpres.
El a insistat că această amânare nu are nicio legătură cu declarația sa de luni, privind faptul că România a refuzat cererea Bulgariei de a livra mai multă energie la sudul Dunării. Întrebat dacă a existat vreo reacție la această declarație, ministrul a răspuns: „Nu am avut nicio reacție la această declarație, pentru că aceste lucruri sunt absolut normale într-o colaborare. Le-am explicat partenerilor bulgari și au înțeles”.
România a exportat zilele acestea electricitate în Ungaria, întrucât prețurile spot au crescut la aproape dublu față de cele din România.
Potrivit operatorului român de piață OPCOM, capacitatea românească a fost rezervată în întregime de Ungaria, dat fiind că prețurile din România au ajuns la circa 50-70 euro pe MWh, iar prețurile din Ungaria au fost de până la circa 120-140 de euro pe MWh, potrivit presei locale.