Guvernul bulgar a propus Azerbaidjanului un pachet de proiecte de cooperare în domeniul energiei. Rămâne neclar, însă, dacă oferta este parte a unui schimb de proprietăți legate de planul de privatizare al 17% din acțiunile deținute de Azerbaijan în cadrul operatorului de gaze grec DEFSA către o țară terță, conform Euractiv.com.
Bulgaria, susțin sursele, a invitat Azerbaidjanul să participe la construcția unor stații de alimentare și să investească în construcția de instalații de depozitare de petrol și gaze și rafinării. Bulgaria are o singură rafinărie, în apropiere de orașul-port Burgas, deținută de compania rusă Lukoil, care a fost proiectată pentru a procesa doar petrol brut rusesc. Bulgarii se plâng frecvent de monopolul Rusiei pe piața de combustibil, ca urmare a poziției dominante a Lukoil.
„În prezent, partea azeră examinează aceste proiecte și rata rentabilității lor,” a declarat ambasadorul Azerbaidjanului în Bulgaria Emil Karimov, citat de agentia Trend.
Bulgaria este, de asemenea, interesată în achiziționarea de gaze din Azerbaidjan, iar guvernul său s-a angajat deja să cumpere un miliard de metri cubi de gaze pe an, atunci când gazul azer va începe să vină prin Coridorul sudic al gazelor. În prezent, Bulgaria consumă 3 miliarde de metri cubi pe an de gaz, importate exclusiv din Rusia.
Interconectorul Grecia-Bulgaria IGB, cunoscut și ca interconexiunea Stara Zagora-Komotini, este gazoductul care va permite Bulgariei să primească gaz azer prin conducta Trans-Adriatică (TAP) sau coridorului sudic al gazelor.
„Bulgaria intenționează să construiască o conductă, care va fi conectată cu TAP in viitor”, a spus ambasadorul. „Gazele azere vor fi livrate în Europa prin această conductă. Astfel, Bulgaria va putea primi gaz din Azerbaidjan.”
Un memorandum de înțelegere și cooperare a fost semnat între TAP și ICGB în ianuarie 2014. Documentul oferă o oportunitate de cooperare între cele două companii, pentru a lucra împreună la conectarea conductelor în apropierea localității Komotini (Grecia), care va deschide calea pentru noi livrări de gaze către rețeaua de distribuție din Bulgaria, dar și către Sud-Estul Europei.
Proiectul TAP va transporta gaze naturale din regiunea Mării Caspice spre sud din Italia prin Grecia, Albania și Marea Adriatică și în Europa de Vest. Lungimea totală a conductei va fi de aproape 870 de kilometri.