Executivul a adoptat, în şedința de joi, o Ordonanță de Urgență care vizează sprijinirea stocării, în baterii şi centrale de acumulare prin pompaj, şi elimină dubla taxare, a declarat, la briefingul de la finalul şedinței de Guverm ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„A 2-a Ordonanță de Urgență adoptată astăzi în Guvern, foarte importantă, vizează exact sprijinirea stocării. Am spus de la începutul mandatului meu: stocarea este prioritatea zero a Sistemului Energetic Național. De ce? Avem o pondere tot mai mare de producție de energie verde, adică energie intermitentă. Avem energie din parcurile solare, când străluceşte soarele, din parcurile eoliene, când bate vântul. Când nu avem nici soare, nici vânt, în special pe vârful de consum de seara, avem probleme, importăm energie la prețuri destul de mari. Aşadar, avem nevoie de stocare în baterii şi avem nevoie de stocare în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. România, din păcate, în toți aceşti ani, nu a reuşit să facă un asemenea proiect. Toate statele europene care au geografia noastră, relieful nostru, au hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, noi acum pornim motoarele şi în această direcție”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.
El a subliniat că prin această nouă Ordonanță este sprijinită stocarea, fiind îmbunătățită definiția stocării şi eliminată dubla taxare.
„Foarte important. Imaginați-vă că având o baterie erai taxat atât când trăgeai energie din rețea, cât şi atunci când o injectai. Era o dublă taxare. Acest lucru a fost eliminat şi sunt convins că va sprijini foarte multe proiecte, foarte multe investiții în stocarea în baterii”, a afirmat Burduja.
De asemenea, a fost facilitat cadrul pentru hidrocentralele cu acumulare prin pompaj, care dă posibilitatea ca o fâşie dintr-un lac de acumulare să treacă în administrarea Ministerului Energiei, care o poate scoate la concesiune.
„Foarte mulți necunoscători s-au exprimat pe rețelele sociale de următoarea manieră: vine Ministerul Energiei şi propune un act normativ prin care lacurile de acumulare vor fi date străinilor. Rar mi-a fost dat să aud o asemenea prostie. Practic, ce facem prin această Ordonanță? Creăm cadrul prin care o fâşie de zero virgulă la sută dintr-un lac de acumulare care se pretează unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, de fapt fâşia de unde este pompată apa din lacul inferior în lacul superior, trece, dacă este cazul, în baza unui studiu, în administrarea Ministerului Energiei, care poate să scoată la concesiune strict acea fâşie de lac”, a explicat ministrul Energiei.