Pe 31 iulie, Ministerul Energiei va semna contracte în valoare de 1 miliard de euro pentru investiții în rețelele de distribuție și transport a energiei, iar până la sfârșitul lunii august va fi pusă în aplicare o nouă strategie energetică, a declarat ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja.
În ultimul an, România a reușit să asigure investiții de 13,6 miliarde de euro în programul nuclear, energie verde, energie geotermală, turbine pe gaz și rețele, în timp ce pentru distribuția și transportul de energie, România a adus 1,5 miliarde de euro.
El a declarat că, atunci când a preluat mandatul, existau două provocări principale, una strategică și una operațională. La nivel strategic, nu exista un plan coerent pentru sectorul energetic, dar în acest moment, următoarea strategie energetică a României pentru 2025-2035, care se extinde până în 2050, se află în forma finală a proiectului.
„Sper că va fi aprobat până la sfârșitul lunii august, după 15 ani [de când a fost elaborat proiectul, n.r.]”, a adăugat Burduja.
Un alt obiectiv este punerea în aplicare a Legii privind energia eoliană offshore, care ar putea permite României să fie prima țară din regiune care să aibă mori de vânt în Marea Neagră până în 2031-2032. În crearea acestei legi, România a primit ajutor din partea SUA, iar până la jumătatea anului 2025, Ministerul Energiei va trebui să realizeze un studiu al coastei unde vor fi amplasate morile de vânt. România lucrează la acest studiu împreună cu Departamentul de Stat al SUA și Banca Mondială.
Sebastian Burduja a fost parte dintr-o discuție la nivel înalt organizată de Energynomics și Centrul Român al Energiei, cu participarea Ministerului Energiei din România și a Centrului Global al Energiei al Atlantic Council, cu sprijinul Elecrica SA, în marja celei de-a cincea reuniuni a Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în domeniul Energiei și Climei (P-TECC) desfășurată la București în perioada 23-24 iulie 2024.