Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) se află într-o situație de criză şi de la 1 octombrie ar putea avea probleme cu achiziția gazelor naturale, dacă Primăria Capitalei nu găseşte o soluție rapidă să plătească datoriile Termoenergetica, de aproximativ un miliard de lei, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
”Datoriile Termoenergetica înspre ELCEN sunt de aproximativ un miliard de lei. I-am făcut de săptămâni de zile o adresă domnului primar general Nicuşor Dan şi am semnalat această problemă, pentru că sunt două aspecte: ELCEN a ieşit din insolvență şi dacă va avea probleme, practic creditorii pot cere direct falimentul, el nu mai poate intra din nou în insolvență, aceasta e legea, şi pe de altă parte, dacă în momentul acesta, în vară, ei îşi permit să onoreze contractele, pentru că totuşi cantitatea de gaz pe care o folosesc este redusă, când vorbim de 1 octombrie şi vor trebui să aibă un nou contract de furnizare a gazului, vorbim de sume mult mai mari şi nu vor avea aceste sume dacă Primăria Generală nu găseşte o soluție rapidă să plătească sumele de la Termoenergetica înspre ELCEN”, a spus Sebastian Burduja.
El a precizat că nu vor fi probleme cu gazele la iarnă, pentru că România înregistrează în prezent un grad de înmagazinare de 77%, adicã cu aproape un miliard de normal metri cubi mai mult decât acum un an de zile, menționând că îşi doreşte ca românii „să nu tremure nici de frig, nici de frica facturilor”.
”Vom avea gaze la iarnă. Îmi doresc ca românii să nu tremure nici de frig, nici de frica facturilor. Suntem cu un procent record pot să-i spun, de 77%, sunt datele de astăzi, şi comparativ cu perioada similară a anului trecut, ne apropiem de valoarea de un miliard de normal metri cubi mai mult decât înmagazina România acum un an de zile. E adevărat, ne-a ajutat şi scăderea consumului, pentru că industria scăzând, activitatea industrială a scăzut, şi atunci s-au consumat mai puține gaze. Deci, noi la 1 septembrie trebuie să fim cu un grad de umplere de peste 90%, aceasta este ținta pe care România o are în fața Comisiei Europene. Suntem convinşi că vom depăşi această țintă. Am depăşit şi ținta de la 1 iulie, deci ne vom apropia de capacitatea maximă de înmagazinare pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul acestui ciclu de injecție. La 1 octombrie începe ciclul de extracție din depozite şi, în contextul unei ierni normale, nu vom avea absolut nicio problemă”, a adăugat ministrul Energiei.
”Dacă iarna va fi foarte grea, avem opțiunea de a activa un contract pe care Romgaz îl are cu Azerbaidjan, unde noi avem o rezervă de un miliard de normal metri cubi şi putem să apelăm la aceste gaze care să ajungă în România şi să susțină un eventual deficit pe această zonă”.