Ministerul Energiei va finaliza, cât mai curând, un proiect de lege privind comunitățile de energie, prin care acoperişurile blocurilor pot să devină o suprafață pe care să poată fi produsă energie electrică verde, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Avem nevoie de o lege a comunităților energetice prin care această resursă neutilizată, acoperişurile blocurilor din Bucureşti, din marile oraşe, de peste tot din România, pot să devină o suprafață pe care să putem produce energie electrică verde. Pentru a ajunge acolo, noi am avut întâlniri ale grupului de lucru, însă finalizăm cât mai curând un proiect al legislației pentru comunitățile de energie. Ulterior adoptării acestui proiect, surplusul de energie care se injectează în rețea şi care aduce venituri va putea fi partajat între locatarii unui bloc. În acest moment, veniturile în plus merg practic la asociația de locatari, aşa cum este şi cazul acestui bloc din Sectorul 6. Dacă ne uităm în jur, vedem într-adevăr potențialul pe care blocurile din Bucureşti îl au pentru a avea astfel de sisteme de panouri fotovoltaice, plus stocare în baterii şi îmi doresc să încurajăm acest lucru”, a spus ministrul, în cadrul vizitei realizate la un nou proiect PPC, conform Agerpres.
El a subliniat că proiectul PPC din sectorul 6 este unul pilot şi acolo urmează să se monitorizeze datele de consum, de producție, pentru a oferi un sprijin în definirea cadrului legislativ pentru comunitățile de energie.
La rândul său, directorul companiilor de furnizare din grupul PPC, Ionuț Dună, a precizat că este un program pilot, scopul fiind acela de a strânge cât mai multe date, pentru a înțelege exact cum se consumă, când este nevoie de această energie şi, pe baza acestor date, programele ulterioare care vor veni să susțină astfel de inițiative „să fie cât mai aplicabile şi cât mai aplicate la realitatea de zi cu zi”.
PPC Energie a pus în funcțiune pe un bloc de locuințe din sectorul 6 din Bucureşti o soluție integrată de producție de energie electrică cu panouri fotovoltaice şi stocare în baterii, pentru a testa, în cadrul unui proiect pilot desfăşurat împreună cu Ministerul Energiei, funcționarea în condiții reale a unei astfel de instalații într-un tip comunitate urbană frecvent întâlnită în România.
Instalația pusă în funcțiune de PPC Energie include panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de aproximativ 10 kWp şi baterii de o capacitate de stocare de 5 kWh. Aceasta a fost amplasată pe acoperişul unui bloc de zece etaje din zona Drumul Taberei unde sunt funcționale contoare inteligente atât pentru spațiile comune, cât şi la nivel de apartament. Contoarele smart care vizează spațiile comune au fost conectate la invertorul instalației fotovoltaice.
Producția anuală estimată a celor 24 de panouri fotovoltaice de câte 410Wp este de aproximativ 12 MWh/an. Energia va fi folosită pentru iluminatul spațiilor comune ale uneia dintre scările clădirii de locuințe şi funcționarea ascensorului.
„O precondiție pentru dezvoltarea unei comunități de energie este contorizarea inteligentă. Contoarele smart instalate în blocul de locuințe vizat de proiectul-pilot au fost instalate de operatorul de distribuție care operează în zona Bucureşti, conform unui calendar de implementare aprobat de către Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). PPC Energie, în calitate de furnizor de soluții energetice avansate, a instalat soluții fotovoltaice cu o capacitate totală de aproape 3.200 kW pentru aproape 900 de clienți rezidențiali, ca instalator autorizat AFM, în perioada 2018-2023”, se menționează într-un comunicat al companiei.