Sistemul de plafonare-compensare a ajutat cetățenii, și va fi menținut în continuare, a declarat luni, la o conferință de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Întrebat de Energynomics dacă au existat discuții sau există intenții referitoare la renunțarea treptată la mecanismul obligatoriu de achiziție centralizată a energiei MACEE, prevăzut în prezent să ia sfârșit în aprilie 2025, ministrul a declarat: ”Mecanismul MACEE vine la pachet cu schema de plafonare-compensare. În acest moment nu ne-am pus problema, la nivelul Ministerului Energiei, să renunțăm la acest mecanism, sau să renunțăm treptat la el…Cu siguranță e o discuție importantă, de făcut și cu ANRE-ul, și la nivelul coaliției…ce facem cu acest mecanism…Dar, la nivelul ministerului Energiei vom promova menținerea actualului mecanism și menținerea acestor plafoane, inclusiv a mecanismului MACEE”, a răspuns Burduja.
Surse din piață au declarat anterior pentru Energynomics că au existat discuții în coaliție referitoare la eliminarea MACEE, un mecanism care distorsionează piața, însă nu s-a luat nici o decizie întruct ”2024 e an electroral”.
Menținerea schemei de plafonare a prețurilor la energie este o decizie înțeleaptă în contextul actual de pe piețele internaționale, inclusiv după declanșarea conflictului din Orientul Mijlociu, a declarat Burduja.
”Din perspectiva Ministerului Energiei, schema de plafonare-compensare a funcționat pentru consumatorul final. Ne-am străduit să găsit fonduri adiționale pe care să le punem la dispoziția furnizorilor”, a spus el, explicând că suprataxarea a adus ”în piață”, către furnizori, aproape 4 miliarde de lei. În prezent, Ministerul Energiei datorează în prezent furnizorilor circa 1,25 miliarde de lei, în timp ce unele facturi sunt încă neplătite din ianuarie-februarie.