Acasă » Electricitate » Burduja: Măsurile din 2025 vor subvenționa prețul energiei doar pentru consumatorii vulnerabili

Burduja: Măsurile din 2025 vor subvenționa prețul energiei doar pentru consumatorii vulnerabili

2 septembrie 2024
Consumatori
energynomics

Măsurile pe care le vom lua după 1 aprilie 2025 vor trebui să subvenționeze prețul la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili, astfel încât să putem păstra un cost rezonabil, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Noi ne dorim să fie un impact cât mai mic. Este posibil ca pentru consumatorii cu un consum de peste 300 de KWh pe lună să se ieftinească facturile, ca urmare a ridicării acestor constrângeri din prezent, dar pentru cei care se încadrează la sub 100 KWh/lună e adevărat că, fără măsuri de subvenționare, de compensare a prețului, facturile ar putea să crească. Măsurile de după 1 aprilie vor trebui să subvenționeze prețul la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili, astfel încât să putem păstra un cost rezonabil. Dacă în prezent un consumator de până la 100 KWh/lună pe lună are o factură la curent de aproximativ 45 lei, probabil că este un cost totuşi suportabil. Deci, atâta timp cât aceste facturi nu vor creşte, cred că ne vom fi făcut datoria”, a precizat Burduja, citat de Agerpres.

Acesta a subliniat că, în prezent, se lucrează într-un grup de lucru interministerial la nivelul Guvernului pentru a defini „foarte bine consumatorul vulnerabil în sectorul energetic”, iar acesta să poată primi un sprijin din partea statului, astfel încât facturile lunare să fie suportabile.

Burduja a adăugat că tot la nivel de Guvern se lucrează şi la un set de măsuri pentru marii consumatori de energie, în condițiile în care unii dintre acestea şi-au exprimat intenția de a pleca din România după liberalizarea pieței de energie.

„Am fost la Alba recent şi am discutat şi cu IPEC (producător de ceramică – n. r.) şi cu alți mari consumatori de energie. Noi vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru a păstra aceste companii româneşti în România, pentru că ele înseamnă locuri de muncă, dezvoltare, salarii. Înseamnă, de fapt, competitivitatea economiei româneşti şi ea depinde într-adevăr şi de prețul energiei electrice şi gazelor. (…) Ne gândim la un set de măsuri pentru aceste companii. Sigur că statul român are şi în prezent scheme de ajutor de stat de 150 de milioane de euro pe an pentru marii consumatori de energie. Nu cred că IPEC este printre beneficiari, dar sunt beneficiari din județul Alba în funcție de codurile CAEN, aşa cum s-a definit această schemă. Acolo unde nu se aplică, va trebui să găsim alte măsuri”, a spus Burduja.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *