Nu este normal ca Europa de Est să plătească pentru energie prețuri mult mai mari decât Europa de Vest, aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni, şi de aceea am solicitat Comisiei Europene (CE) un tratament corect şi o uniunea energetică funcțională, a scris, miercuri, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Aşa cum am promis pe 12 septembrie, am cerut oficial Comisiei Europene, alături de omologii din Grecia şi Bulgaria, un tratament corect şi o uniune energetică funcțională. Nu este nici drept, nici normal ca Europa de Est să plătească pentru energie prețuri mult mai mari decât Europa de Vest, aşa cum s-a întâmplat recurent în ultimele luni. Sunt două cauze: lipsa interconexiunilor din centrul Europei (mai ales Austria şi Slovacia), ceea ce face ca energia ieftină produsă în Vest să se oprească, practic, în Austria şi Slovacia; şi cererea suplimentară de energie din Republica Moldova şi Ucraina, care pune o presiune adițională pe prețurile din regiunea noastră. Am spus-o şi ieri la Varşovia, clar şi răspicat: respectăm obligațiile europene comune ale pieței unice, dar cerem drepturi egale. Fără energie sigură şi accesibilă nu poate exista dezvoltare. De prețul energiei depind bunăstarea cetățenilor noştri şi competitivitatea economiei, salariile şi locurile de muncă. De aceea ne-am străduit în ultimii ani să menținem prețurile plafonate pentru consumatori, cu toate eforturile, dar nici nu putem tolera inechitățile de pe piața europeană a energiei”, a precizat Burduja, citat de Agerpres.
Potrivit oficialului, la solicitarea României, Greciei şi Bulgariei, care a fost deja acceptată de Comisia Europeană, „vom prezenta situația şi vom cere măsuri la următoarea reuniune a miniştrilor Energiei, care va avea loc la Luxemburg, pe 15 octombrie”, pentru că „adevărul trebuie spus, iar România nu va tăcea în fața nedreptăților”.
În Scrisoarea transmisă de reprezentanții celor trei state Comisiei Europene se arată că deficitul interconectării transfrontaliere împiedică fluxurile eficiente de energie în regiunea SEE (sud-estul Europei) în perioadele critice, exacerbând creşterea prețurilor, în special seara, în orele de vârf, când generarea din surse regenerabile se diminuează.
În acest context, dezvoltarea acestor interconectări, indiferent dacă sunt sau nu proiecte de interes comun (PCI), este crucială pentru atenuarea congestiei şi armonizarea prețurilor transfrontaliere, se precizează în documentul citat.
„Integrarea limitată a piețelor noastre regionale de electricitate cu sistemul mai amplu al UE a avut ca rezultat divergențe de preț, disparitățile depăşind deseori 50-100 euro/MWh. Pentru restabilirea coeziunii pieței şi îmbunătățirea stabilității prețurilor, este esențială accelerarea investițiilor în infrastructură şi integrarea mai strânsă a piețelor noastre cu „day ahead market” din UE (piața pentru ziua următoare) din UE. Disponibilitatea surselor flexibile de generare a energiei, în special cea hidroelectrică, este constrânsă de seceta prelungită, ceea ce a dus la o dependență mai ridicată de centralele pe bază de cărbune şi gaze. Această situație scoate în evidență necesitatea urgentă pentru investiții în capacități curate şi flexibile de generare a energiei”, subliniază Scrisoarea.
Mai mult, modificarea fluxurilor tradiționale de electricitate, în urma conflictului din Ucraina, a făcut ca regiunea SEE să devină importator net, ceea ce a pus o presiune suplimentară pe sistem şi pe aprovizionare, ducând la prețuri mai ridicate.
În aceste condiții, cele trei țări propun mai multe măsuri pe termen scurt şi lung pentru rezolvarea situației.
Pe termen scurt ar trebui luate în considerare măsuri imediate, cum ar fi impozitarea producătorilor de electricitate inframarginali şi a veniturilor traderilor. Aceste măsuri ar atenua profiturile excepționale obținute de producătorii care beneficiază de actualul mediu al prețurilor fără să reflecte costul real al generării. Veniturile generate din astfel de impozite ar putea fi redistribuite pentru atenuarea poverii asupra consumatorilor şi stabilizarea pieței pe termen scurt. Mai mult, ar trebui dezvoltate noi produse de către operatori adecvate cererii şi ar trebui consolidată cooperarea între autoritățile naționale de reglementare care monitorizează piața.
„Pe termen lung, cerem Comisiei Europene să prioritizeze dezvoltarea infrastructurii esențiale de interconectare în sud-estul Europei, incluzând proiectele care nu sunt de interes comun. Astfel s-ar atenua decalajele existente în capacitatea transfrontalieră şi s-ar facilita fluxuri mai constante de electricitate. În plus, îmbunătățirea cuplării pieței pentru țările UE din afara SEE este necesară pentru a integra regiunea mai eficient în piața energiei UE, ar reduce creşterile de prețuri şi ar îmbunătăți concurența”, se precizează în document.