Acasă » Interes general » Burduja: România va solicita UE compensații pentru diferențele semnificative de preț ale energiei între vestul şi estul Europei

Burduja: România va solicita UE compensații pentru diferențele semnificative de preț ale energiei între vestul şi estul Europei

13 septembrie 2024
Interes general
energynomics

România va solicita compensații consiliului de miniştri, la nivel european, în condițiile în care prețurile la energie în regiunea noastră sunt semnificativ mai mari comparativ cu vestul Europei, a afirmat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Ne preocupă foarte mult ce se întâmplă pe piața energiei. Sunt câteva luni de zile în care, din păcate, prețurile în regiunea noastră sunt semnificativ mai mari decât în vestul Europei. Asta ține de mai mulți factori. Sigur că discutăm de un an secetos, o producție hidro mai mică, discutăm de probleme în zona de interconexiune, de mentenanță pe anumite linii din Ungaria, discutăm de o capacitate redusă în Austria, de transfer/export a energiei electrice mai ieftine din vestul Europei către estul Europei. De asemenea, discutăm de un sprijin pe care îl dăm cu mare plăcere, în termeni comerciali, desigur, şi Republicii Moldova, dar şi Ucrainei – şi care creează o presiune pe prețurile din România, lucru pe care îl notăm, dar nu-l putem accepta la nesfârşit. Dacă tot suntem într-o piață energetică europeană unică, nu pot doar unii să plătească factura şi să tolerăm la nesfârşit prețuri de două, de trei ori mai mari decât în restul Europei, drept pentru care voi aduce acest subiect în atenția consiliului de miniştri la nivel european şi, împreună cu Grecia, cu Bulgaria, cu toți ceilalți interesați, va trebui să definim nişte soluții rapide prin care noi trebuie să fim compensați pentru aceste diferențe de preț. Aşa mi se pare corect şi normal,” a menționat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

El a subliniat că susține foarte mult extinderea pieței unice.

„Cu cât avem mai multe țări participante, inclusiv în zona Balcanilor, cu atât este mai bine. Susțin creşterea capacității de interconectare – şi România stă bine, Austria nu stă atât de bine, astfel încât să asigurăm într-adevăr o piață comună, dacă tot ne supunem aceloraşi reguli, să beneficiem şi de aceeaşi beneficii. Altfel, unii rămân cu beneficiile, alții rămân cu povara costurilor,” a adăugat Sebastian Burduja.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *