Strategia Energetică a României ar putea intra în avizare interministerială în jurul datei de 15 iulie, iar în decursul a 30 de zile să o avem aprobată, a declarat, luni, într-o conferință de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„După foarte mulți ani la nivel legislativ, ne-am asumat să avem o Strategie Energetică a României, lucru pe care l-am început. Ea este în consultare publică şi avem săptămâna aceasta o sesiune de dezbatere. Aşteptăm cu mare plăcere (opinii, n.r.) şi ne dorim ca, undeva în jurul datei de 15 iulie, să avansăm cu avizarea interministerială şi în decursul a 30 de zile să avem Strategia Energetică aprobată. În paralel cu acest feedback pe care îl avem, suntem în discuții cu Comisia Europeană pe Planul Național Integrat Energie şi Schimbări Climatice şi ne dorim să finalizăm cât mai rapid şi Strategia şi PNIESC0-ul să avem ordine în partea de viziune, de strategie pentru Sistemul Energetic Național. Mecanismul contractelor pentru diferență este bineînțeles şi un jalon în PNRR, parte din Reforma 1, o schemă finanțată în premieră europeană de România din Fondul pentru modernizare cu trei miliarde de euro şi unde ne pregătim de lansarea procedurilor de licitație pentru prima rundă anul acesta, urmând a doua pentru anul viitor. În total. vor fi 5.000 de megawați solari şi eolian”, a spus Burduja, citat de Agerpres.
Oficialul a făcut referire şi la Legea eoliană offshore, pe marginea căreia un studiu se află în derulare, cu termen de finalizare anul 2025.
„Legea eoliană offshore este o lege foarte aşteptată, probabil cea mai importantă pentru sectorul energetic din ultimii mulți ani de zile. Ea a fost promovată de preşedinte, iar ministerul, în acest moment este în plin proces de derulare a acelui studiu care are termen mijlocul anului 2025, dacă nu greşesc, prin care vom defini exact acele „go to areas”, zone unde se pot construi centrale eoliene în Marea Neagră, încadrând-un astfel în calendarul de 2031-2032 pentru primii megawați produşi prin centrale eoliene în Marea Neagră. Am lansat, de asemenea, demersul privitor la comunitățile de energie – Energy Communities – aflat în etapa de consultare. S-a format un grup de lucru. Cred că săptămâna asta e a doua reuniune a grupului de lucru şi ne dorim aici să venim cu intervenții legislative în perioada următoare ca să permitem utilizare acestui instrument. Ca un exemplu de aplicabilitate a unităților de energie, românii care stau la bloc vor putea intra într-o astfel de comunitate, să beneficieze în fiecare lună de o eventuală producție de panouri de energie solară prin panouri fotovoltaice instalate pe acoperişul acestor blocuri. În ultimul rând, am eliminat taxa pe soare pentru că am spus de la bun început că este important să susținem consumatorii şi să ne asigurăm confortul că nici măcar în 2026, aşa cum prevede ca posibilitate Comisia europeană, nu vom aplica această taxă pe soare”, a subliniat demnitarul.
Ministrul Energiei anunța, la finele lunii mai a acestui an, că Strategia Energetică Națională va intra în dezbatere publică „în câteva zile”, fiind „un document deschis dialogului şi îmbunătățirilor”.